Členské aktuality

3 finalisté soutěže o Cenu Francouzsko-české obchodní komory v kategorii Podnikatelský příběh

Francie je země, která může mnohé nabídnout. V posledních letech to jsou zejména nejvyspělejší technologie a inovace, aktivní přístup k problematice cirkulární ekonomiky a ochrany životního prostředí nebo podpora start-upů a jejich nápadů. Stranou nezůstává ani gastronomie a umění žít, bez kterých by to ani nebyla Francie. Francouzsko-česká obchodní komora se rozhodla udělit Cenu těm nejzajímavějším z nich.

V kategorii Podnikatelský příběh je cena udělena společnosti mladší pěti let nebo podnikateli, kteří jsou výjimeční svou originalitou, kreativitou a dynamickým přístupem k podnikání nebo svými finančními úspěchy prokazují potenciál dalšího růstu. Přečtěte si příběhy tří finalistů v této kategorii! Vítěze Ceny FČOK s dozvíte na slavnostním vyhlášení na Galavečeru 4. dubna 2019.

 

easy BNB

 

V roce 2016 dva mladí Francouzi žijící v Praze, Kevin Gestin a Faical Orakzai, dostali nápad nabízet své služby správce bytů na platformě Airbnb. Jejich služby zahrnují běžné činnosti jako úklid a komunikaci s krátkodobými nájemci, ale také nadstandartní služby jako zajištění rekonstrukce bytu, pořízení fotografií bytu pro lepší marketing nebo dokonce právní servis.

Za necelé tři roky jejich start-up pro správu krátkodobých pronájmů na portálech jako Airbnb nebo Booking.com a vzrostl o 300 %. V současnosti se easy BNB stará o 70 bytů v Praze a další plán je jasný – expanze do dalších evropských metropolí. Tito dva mladí Francouzi už v Praze zaměstnávají 25 lidí a jejich projekt natolik oslovil skupinu RSBC, že do nich investovala blíže nespecifikovanou částku na podporu růstu do zahraničí.

Porota ocenila kvalitu obchodního modelu easy BNB, který se již osvědčil I v mezinárodním měřítku. Dovedli dobře rozpoznat příležitost a využít ji a zároveň respektují pravidla a normy. Dokáží být partnerem obou stran, Airbnb i lokálních úřadů, což je v této problematické oblasti velmi záslužné. Porota také ocenila, že si pro svůj další zahraniční rozvoj vybrali Prahu jako výchozí bod a své sídlo.

 

Epdor a Epdor France

 

Česká společnost Epdor byla založena v roce 2015 z iniciativy firmy Grant Thorton Advisory a Petera Szenásyho, který Epdor vede. Firma nabízející technické poradenství v oblasti inovačních přístupů pro energetiku a inteligentní technologie v prvním roce existence rostla o 49 %, ve druhém roce o 26 %. V roce 2018 se pak ideově i finančně podílela na založení dceřiné společnosti ve Francii.

Epdor France nabízí vývoj strategie a architektury informačních systémů francouzským klientům, technickou stránku věci zajišťují čeští programátoři a specialisté na jednotlivé oblasti, které firma poptává na konkrétní projekty.

Porota ocenila odvahu české firmy ke vstupu na francouzský trh a propagaci českého know-how v oblasti IT.

 

Monsieur Bouchon

 

Jonathan Jacquet, mladý francouzský kuchař a someliér, se v srpnu 2018 stal Monsieur Bouchonem, tedy doslova „panem zátkou“. Rozhodl se v Praze rozjet neotřelý podnikatelský plán – pořádat soukromé večeře, kurzy vaření, degustace vína a hlavně pop-up večeře pro firemní i soukromé klienty. Na váš stůl z jeho rukou putují typické recepty francouzské kuchyně vyrobené z místních čerstvých produktů.

Jeho originální koncept večeří zavede strávníky na tak neobvyklá místa jako je park nebo třeba květinářství. Monsieur Bouchon prostě vezme svůj dřevěný skládací stůl na kolečkách, přijede například do parku, stůl rozloží, zapálí svíčky, nalije kvalitní víno a s úsměvem naservíruje gastronomické menu o několika chodech.

Za 7 měsíců od spuštění projektu vzrostl jeho obrat o 60 %. Sám Jonathan říká, že je svým výdělkem spokojený, neboť pokryje všechny jeho výdaje díky francouzské gastronomii.

Porota ocenila osobní zapálení Jonathana Jacqueta, originalitu, slibné ekonomické výsledky a jeho příspěvek k propagaci kvalitní francouzské gastronomie v Čechách.