COVID-19

Aktuální informace o podmínkách vstupu na území Francie a pohybu po Francii

V rámci rozvolňování opatření je již možné vycestovat z ČR do zahraničí, včetně Francie. Na tamním území však platí přísnější opatření, než v tuto chvíli platí v ČR. Pro pohyb po Francii je potřeba několik povolení, nošení roušky a další pravidla.

 

Aktualizováno 11. 5. 2020

Ve Francii je vyhlášen nouzový sanitární stav do 10. 7. 2020.

Od 11. 5. je zavedena první vlna postupného rozvolňování zákazů v celé kontinentální Francii, nicméně v odlišné míře dle dvou kategorií regionů. Míra uvolňování vychází z mapy Francie rozdělené na červené a zelené oblasti, které odráží stav šíření epidemie.

Při vstupu do Francie je nutné mít u sebe prohlášení ("attestation") o tom, kam jedete a za jakým účelem. Účel cesty musí být jasně prokázán a vstup do Francie je povolen pouze z důvodů explicitně stanovených v atestaci.

Atestace ke stažení ZDE

Pro pohyb po Francii nad 100 km od adresy bydliště ve Francii je také nutné mít u sebe prohlášení - atestace pro pohyb nad 100kmNad 100 km je tedy možné se přemisťovat pouze na základě neodkladných důvodů.

Přesné informace o aktuálním vývoji situace ve Francii jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus.

Doprava

Ve Francii je doprava velmi omezena.

Městská hromadná doprava funguje na 50%, vlaky pak pouze na 30%.

V Pařížském regionu platí nařízení, že v dopravní špičce se budou moci přepravovat pouze pracující, kteří musí mít potvrzení od zaměstnavatele, osoby, které potřebují vyhledat lékaře, a osoby doprovázející děti do školy. Podrobné informace včetně atestace k cestování městskou hromadnou dopravou najdete zde.

Opatření

Povinnost nošení roušky v dopravě a dodržování základních hygienických bariérových gest. Nošení roušky je doporučeno i na veřejnosti.

Pohyb na veřejnosti je možný do skupin 10 osob. Otevřít mohou pouze malá muzea či knihovny, avšak veškerá větší kulturní, sportovní a společenská centra zůstávají uzavřena. Bude možné vykonávat pouze individuální sport v otevřených prostorách. Velké společenské akce s předpokládanou účastí přesahující 5000 osob jsou zakázány min. do září. Sezona 19/20 profesionálních kolektivních sportů byla ukončena.

Odkazy na místní instituce

Atestace pro vstup do Francie:

 

Zdroj: Velvyslanectví ČR v Paříži, https://www.mzv.cz/paris/cz/konzularni_informace/aktualne/aktualni_informace_k_cestovani_v.html