Rozhovor  •  O komoře

CCI Occitanie : Český průmysl je zajímavý pro francouzský jih

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu jsme přivítali delegaci firem z Okcitánie. Jde o region na jihu Francie, který má mnoho společného s Českou republikou. Jedná se o tradičně průmyslovou oblast, která se v současnosti soustředí na svůj ekonomický rozvoj a inovace. Virginie Laroche, exportní konzultantka za regionální obchodní komoru CCI Occitanie, odpovídala na naše otázky.

 

Doprovázíte zde delegaci francouzských firem?

Podařilo se nám shromáždit desítku manažerů firem, kteří nám dali svou důvěru. Představila jsem jim Francouzsko-českou obchodní komoru, abychom zorganizovali naši návštěvu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Myšlenka byla taková, že návštěvníkům bude nabídnut program plný individuálních schůzek, aby měli šanci obeznámit se se všemi záležitostmi a příležitostmi. Poté společně s týmem firemního poradenství a obchodních služeb z Francouzsko-české obchodní komory sdružíme potencionální partnery.

Jak začala vaše spolupráce s Francouzsko-českou obchodní komorou?

Nyní už to bude 15 let, co jsem jako referentka pro země střední a východní Evropy začala pracovat s Francouzsko-českou obchodní komorou. Tudíž má pro mě tým komory díky své profesionalitě velkou přidanou hodnotu.

Kdyby se firma z vašeho regionu zajímala o Českou republiku, co by měla udělat?

Určitě může zkontaktovat mě jakožto blízkého poradce a poté společně vyhodnotíme situaci pro potencionální průnik na trh. Spolupracovala bych úzce s týmem Francouzsko-české obchodní komory, který by mi podal zpětnou vazbu. Podle vyhodnocení příležitostí bychom schválili účast firmy na Mezinárodním strojírenském veletrhu a přímo v terénu bychom se zaměřili na vyhledání vhodných partnerů.

Dobře znáte Českou republiku. Jak byste ji v několika slovech popsala pro ty, kteří ji příliš dobře neznají?

Česká republika vyzařuje mnoho pozitivních signálů. Především jde o malou vzdálenost, pouze 1000 km z Paříže, a dále představuje mnoho příležitostí a oboustranně výhodná partnerství.

 

Další edice Mezinárodního strojírenského veletrhu bude probíhat od 7 do 11 října 2019. Více informací zde.