Ze života komory  •  Náš pohled na …

České vynálezy a vynálezci

Jaroslav Heyrovský: Polarografie

Polarografii, dnes běžně užívanou metodou chemické analýzy, která umožňuje stanovit i velmi nízké koncentrace iontů kovů i organické látky, vynalezl českých fyzikální chemik Heyrovský. Základem byly experimenty se rtuťovou kapkovou elektrodou, která se používala k měření povrchového napětí rtuti, výsledkem byl v roce 1924 polarograf. Heyrovský byl v roce 1959 oceněn Nobelovou cenou.

Heliogravura

Hlubotisk (tisk z hloubky) je skupina tiskařských technik, při nichž místa tisknoucí (odevzdávající barvu) jsou položena hlouběji než místa netisknoucí. Nejstarší hlubotisk představuje mědirytina, moderní verzí je heliogravura nahrazující ruční rytí fotochemickým procesem. Roku 1878 ji vynalezl český malíř Karel Klíč, později ji zdokonalil na rotační stírací hlubotisk. Ten se používá pro kvalitní tisk obrazových publikací ve velkém počtu kopií (stovky tisíc kusů).

Otto Wichterle: Kontaktní čočky a silon

První prototyp kontaktních čoček z hydrofilních gelů, které ještě nebyly použitelné pro běžné nošení, vyrobil a vyzkoušel v roce 1957. Kvůli sporům s komunistickým režimem pokračoval ve vývoji doma, první „čočkostroj“ vznikl z dílů stavebnice Merkur a dynama z jízdního kola. Jeho patent stát bez jeho vědomí a pod cenou prodal do zahraničí. Na konci 40. let, po odchodu nacistů, dokončil vývoj pružného polyamidového vlákna nazvaného Silon.

vynalezyLodní šroub

Archimédův šroub chtěl k pohonu plavidel použít už Leonardo Da Vinci. Konstruktér Josef Ludvík František Ressel v roce 1826 jako první navrhl a vyzkoušel optimální tvar lodního šroubu a jeho umístění vodorovně pod záď lodi před kormidlo. Tento vynález nahradil kolesový mechanismus.

Semtex

Víceúčelovou plastickou trhavinu vyvinuli v 50. letech v závodě Synthesia v Semtíně u Pardubic.

Antonín Holý: Léčebné preparáty proti AIDS

Český chemik a jeho tým od 60. let vynalezl účinné léky proti oparům, proti viru pásového oparu, viru pravých neštovic, proti žloutence typu B a především vysoce účinné preparáty proti AIDS.

Remoska

Malá elektrická přenosná trouba s ohřevem shora a velmi nízkou spotřebou energie vznikla v 50. letech. Renesanci zažila v novém tisíciletí, 50 % výroby jde na export, vyváží se zejména do Anglie, kde je její propagátorkou Češka Lady Milena Grenfell-Baines, přezdívaná Lady Remoska.

Machovo číslo

Takzvané Machovo číslo, poměr rychlosti pohybujícího se objektu vůči rychlosti zvuku, nese jméno německy mluvícího českého fyzika a filosofa Ernsta Macha, který se narodil v Chrlicích u Brna. Od roku 1879 byl rektorem pražské univerzity a bojoval proti jejímu rozdělení na českou a německou část. Kvůli národnostním nepokojům odešel raději učit filosofii do Vídně. Je autorem mnoha vynálezů a učebnic v oblasti fyziky.

Jára Cimrman

Největší český vynálezce, filosof, umělec a politik, který však nikdy neexistoval. Fiktivní postava, kterou v roce 1966 spoluvytvořil Zdeněk Svěrák, je hrdinou mnoha divadelních her.

Přečtěte si také o francouzských vynálezech v článku zde