Ze života komory  •  Náš pohled na …

Dočasné zaměstnávání už i pro bílé límečky

Personálně poradenská společnost Hays spouští od září v České republice, Polsku a Maďarsku novou značku  Hays Response, která se zaměří na vyhledávání dočasných zaměstnanců v oblasti „bílých límečků“.

Nábor a umísťování dočasných zaměstnanců, tzv. temporary staffing je současným trendem v celé Evropě, kde je poptávka po větší flexibilitě a podpoře krátkodobých úvazků. Nejvíce se využívá agenturní zaměstnávání u „bílých límečků“  na administrativních pozicích ve velkých globálních korporacích (například Siemens, HP), často také ve sdílených centrech (například CSC, IBM GSDC) a ve farmaceutických společnostech. Největší evropské sektory, které využívají dočasné zaměstnávání, jsou služby (37 %) a výroba (32 %). Nejméně je to ve stavebnictví (9 %), veřejné správě (7 %) a v zemědělství (4 %).

Mezi země, kde je dočasné zaměstnávání běžnou praxí, patří Velká Británie, Francie, Holandsko, Belgie nebo Německo. V České republice, která se svými 0,7 % agenturních zaměstnanců stále zaostává za evropským průměrem 1,7 %, se stále více začíná dočasný pracovní poměr uplatňovat napříč všemi odvětvími od administrativy a financí, přes sales a marketing až po informační technologie a strojírenství.