Sektorové aktuality

Ekonomická opatření přijatá va České republiky v reakci na válku na Ukrajině - 3

[Translate to Tchèque:]

Česká vláda v posledních týdnech zavedla nová hospodářská a sociální opatření v reakci na otřesy způsobené válkou na Ukrajině. Přinášíme vám souhrn všech aktuálních vládních prohlášení, ať už se týkají přijímání uprchlíků, vojenské pomoci nebo ekonomických opatření, která mají pomoci čelit náhlému růstu cen.  

 

České republiky

  • Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu a souvztažnému tlaku na energetických trzích se dramaticky prodražuje práce tuzemských pekařů. Souběžně totiž roste cena zemního plynu i pšenice. Podle výkonného ředitele Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Bohumila Hlavatého jde až o šedesát procent během tří týdnů a ceny pečiva v řetězcích naprosto neodpovídají nákladům. Zdražování považuje za nezbytné.
  • Ministři podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) připravili balíček opatření kvůli zdražení energií. Obsahuje 13 kroků pro domácnosti, firmy i zvýšení energetické bezpečnosti České republiky. Podrobnosti k jednotlivým opatřením bude ministerstvo průmyslu a obchodu představovat v dalších dnech a týdnech. Síkela to ve středu řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Seznam všech 13 opatření nezveřejnil.
  • Čeští vojáci odjedou v pondělí na misi na Slovensko, kde povedou mnohonárodní bojové uskupení Severoatlantické aliance. Jednotka vznikla kvůli snaze NATO posílit východní členské země Aliance kvůli zhoršené bezpečnostní situaci po útoku Ruska na Ukrajinu. Uskupení může mít až 2100 vojáků, česká armáda do něj vyšle několik set lidí.
  • Lidí, kteří přicházejí z Ukrajiny do Česka, ubývá.  I tak ale za týden přijely desetitisíce lidí utíkajících před válkou. Celkové množství Ukrajinců s dočasnou ochranou se za týden zvýšil z 236 tisíc na necelých 260 tisíc. Mnoho z válečných uprchlíků také chce v Česku pracovat. Ne vždy je to ale možné bezprostředně. Zvlášť obtížné je začít naplno pracovat pro ukrajinské zdravotníky. Přestože se české zdravotnictví po léta potýká s nedostatkem lidí, uprchlíci nemohou nastoupit okamžitě. I zkušení lékaři z Ukrajiny musí podstoupit mnohaměsíční výcvik pod dohledem českých kolegů, než budou moci začít pracovat samostatně.

 

 Evropskou unii

  • Ruský energetický gigant Gazprom zvažuje možnost zastavení dodávek zemního plynu do „nikoli přátelských“ zemí a vyhodnocuje možné důsledky. Informoval o tom list Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje. Německo v očekávání problémů s dodávkami suroviny ve středu vyhlásilo kvůli hrozbě omezení dodávek stupeň včasného varování, což je první ze tří varovných stupňů. Česko k podobnému kroku zatím nepřistoupilo.
  • Problém nastane na konci ledna 2023. Co ukazují projekce Evropy bez ruského plynu. Ruská invaze na Ukrajinu urychlila evropské snahy o odstřihnutí se od fosilních paliv. Jenže krize nastala dříve, než se na ni stihla EU připravit. Ruské podmínky na platby v rublech a nechuť některých zemí posílat finance kremelskému režimu nejistotu dál prohlubují. Analýza think-tanku Bruegel připravila tři scénáře následující zimy. Ukazují, jak se dá ruský plyn nahradit a kolik je na to času.
  • Ceny hnojiv jsou kvůli zdražení plynu a sankcím na historických maximech. Někteří evropští výrobci omezují produkci hnojiv. Může za to vysoká cena plynu i omezení dodávek potřebných surovin z Ruska, Běloruska a Ukrajiny. O tisíce korun za tunu proto zdražuje například močovina.
  • Invaze Ruska na Ukrajinu prudce zdražila ocel. Za tři týdny od invaze vzrostly ceny evropské ocele o 51 procent, protože na trhu chybí dodávky z Ruska a Ukrajiny. To je znepokojivé pro oživení kontinentu, protože ocel je základním stavebním kamenem moderní ekonomiky, upozornila agentura Bloomberg.

 


Ceny energií a pšenice vyskočily až o šedesát procent. To nezažili ani pamětníci, říká šéf pekařů — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Síkela: Kvůli zdražování energií zavedeme nová opatření. Zahrnují i kompenzace firmám | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Česko ve středu vydalo lidem z Ukrajiny 3480 víz. Celkový počet se blíží 250 tisícům — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do Evropy, píše Kommersant — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Un paquet énergétique pour faire face à la hausse des prix de l’énergie | Radio Prague International

Češi povedou mnohonárodnostní vojenskou misi na Slovensku. Hlavní silou budou chrudimští výsadkáři — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Zvýšit ceny, nebo omezit výrobu? Válka na Ukrajině vyhání ceny ocele vzhůru, firmy čeká těžká volba | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Od začátku války získalo dočasnou ochranu téměř 260 tisíc uprchlíků. Přicházejí i lékaři, začít pracovat v ČR je pro ně složité — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)