Sektorové aktuality

Ekonomická opatření přijatá va České republiky v reakci na válku na Ukrajině - 4

Česká vláda v posledních týdnech zavedla nová hospodářská a sociální opatření v reakci na otřesy způsobené válkou na Ukrajině. Přinášíme vám souhrn všech aktuálních vládních prohlášení, ať už se týkají přijímání uprchlíků, vojenské pomoci nebo ekonomických opatření, která mají pomoci čelit náhlému růstu cen.  

 

  • Až třítisícový příspěvek na ubytovanou osobu a měsíc začal vyplácet stát lidem, kteří u sebe přijali válečné uprchlíky z Ukrajiny a nežádají od nich další peníze. I když se příspěvek vyplácí poprvé, nárok na něj lze uplatnit i zpětně od začátku března. V Česku je nyní již 279 229 ukrajinských uprchlíků s vízem dočasné ochrany. Většina z nich nějaké ubytování našla. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pátek uvedl, že jen necelá tisícovka lidí z Ukrajiny využívá humanitární ubytování, jaké je k dispozici například v tělocvičnách.
  • Inflace v Česku možná dosáhne třinácti procent. Trend rostoucí cenové hladiny, který začal během pandemie covidu-19, dále podporují šoky v ekonomice způsobené ruskou invazí na Ukrajině. Válka na trh
  • Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve své kandidátské řeči na kongresu strany, že se vláda chystá připravit komplexní pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti Česka. Cílem je napravit „léta neřešenou“ závislost republiky na fosilních palivech z Ruska v horizontu pěti let.
  • Ministerstvo obrany by letos mohlo utratit o patnáct miliard korun víc, než plánovalo. České televizi to sdělila ministryně Jana Černochová (ODS). Vláda chce nakupovat třeba nové ruční zbraně, munici, náboje nebo náhradní díly k těžké technice. Cíl vlády je dávat v roce 2025 na obranu dvě procenta HDP, k čemuž se Česko zavázalo už před osmi lety.

OSN

  • Valné shromáždění OSN ve světle zpráv o vraždění civilistů na Ukrajině ve čtvrtek schválilo přerušení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC). Příslušný návrh rezoluce podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24 a dalších 58 se zdrželo, informuje agentura Reuters. Nesouhlas s krokem prosazovaným skupinou zemí v čele se Spojenými státy vyjádřila mimo jiných Čína a Írán. Ukrajina přerušení ruského členství v Radě pro lidská práva přivítala.

Evropskou unii

  • Zástupci zemí Evropské unie se ve čtvrtek po dvou dnech jednání shodli na pátém balíku protiruských sankcí, jehož zásadní součástí je ukončení odběru uhlí z Ruska. Evropský blok také zakáže ruským lodím využívat své přístavy a nákladním dopravcům z Ruska a Běloruska své silnice. Nové postihy se vztahují i na čtyři velké ruské banky a zákaz dovozu dalších materiálů a výrobků včetně dřeva či alkoholu.

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Velvyslanci se shodli na dalším balíku sankcí — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Valné shromáždění odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Vláda plánuje miliardy navíc pro armádní rozpočet. Dvě procenta HDP na obranu chce uzákonit — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Kdo ubytoval uprchlíky, může požádat o příspěvek — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Vláda chce Česko do pěti let vyvléci z „ruské energetické smyčky“ — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)