Sektorové aktuality

Ekonomická opatření přijatá va České republiky v reakci na válku na Ukrajině - 5

Česká vláda v posledních týdnech zavedla nová hospodářská a sociální opatření v reakci na otřesy způsobené válkou na Ukrajině. Přinášíme vám souhrn všech aktuálních vládních prohlášení, ať už se týkají přijímání uprchlíků, vojenské pomoci nebo ekonomických opatření, která mají pomoci čelit náhlému růstu cen.  

 

  •  Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky (ČNB) o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila tak i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl v sobotu ředitel komunikace banky Jan Hainz.
  • Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Informovala o tom Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podrobnosti o dodávkách resort z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.
  • Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce kvůli situaci na trhu s plynem zvýšit zaplněnost tuzemských zásobníků před zimou na osmdesát procent. Přijal kvůli tomu příslušné krizové opatření, uvedl pro ČT. Důvodem je zajištění dostatečného množství energie, kdyby došlo k zastavení dodávek plynu do Česka. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) to nyní nehrozí. V současné době jsou zásobníky v tuzemsku zaplněné z třiceti procent.

 

Evropskou unii

  • V Evropě se tvoří černý trh s olejem, zatímco na Ukrajině se slunečnicová semínka hromadí ve skladech
  • Polsko a Česko společně Bruselu navrhnou, aby Evropská unie poskytla zvláštní finanční podporu zemím při zvládání přílivu uprchlíků z Ukrajiny. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki po pátečním jednání s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) ve Varšavě. Do Polska od začátku ruské invaze na Ukrajinu přicestovaly tři miliony Ukrajinců, do Česka asi 300 tisíc.

En Europe, un marché noir de l’huile se forme, tandis qu’en Ukraine, les graines de tournesol s’accumulent dans les entrepôts — ČT24 — Télévision tchèque (ceskatelevize.cz)

Sberbank CZ se nepostavila proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence, míří k likvidaci — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Česko poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Polsko i Česko požádají EU o další peníze na zvládání migrační vlny — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Plynové zásobníky se mají před zimou zaplnit na 80 procent. Resort přijal opatření — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)