COVID-19  •  Sektorové aktuality

Epidemie koronaviru ve Francii: přesuny pacientů TGV

Nejkritičtěji zasaženými regiony jsou aktuálně regiony l’Île-de-France a le Grand Est. Kvůli akutnímu nedostatku lůžek na jednotkách intenzivní péče v těchto dvou regionech jsou pacienti přesouváni do nemocnic po celé Francii, které mají lůžka stále ještě k dispozici.

V celé Francii od propuknutí epidemie zemřelo k 5. dubnu 2020 již 8 078 osob. Epidemie koronaviru se vyskytuje v každém regionu metropolitní Francie. Ve Francii platí zákaz vycházení do 15. dubna, datum se může měnit.

Nejkritičtěji zasaženými regiony jsou aktuálně regiony l’Île-de-France a  le Grand Est. Kvůli akutnímu nedostatku lůžek na jednotkách intenzivní péče v těchto dvou regionech jsou pacienti přesouváni do nemocnic po celé Francii, které mají lůžka stále ještě k dispozici. Při transferech těchto pacientů vypomáhá francouzská armády s vrtulníky, ale čím dál tím více se využívají vysokorychlostní vlaky TGV. Jedná se o jejich technologické přestavby a využití TGV pro přepravu nakažených z oblastí, kde již kapacity nemocnic nestíhají do „volnějších“ oblastí a jedná se o premiéru takovýchto operací v Evropě.

Zvenku vypadá „nemocniční vlak“ normálně beze změn. Uvnitř je však vlak vybaven jako „malá nemocnice“. Na palubě vlaku je 200 kyslíkových přístrojů. Každý vagon soupravy funguje nezávisle jako jednotka intenzivní péče. V každém vagonu budou umístěni 4 pacienti v oddělených boxech a každý box je vybaven všemi potřebnými přístroji jako na klasické jednotce intenzivní péče v nemocnici. Souprava se skládá celkem z 5 vagonů. V každém vagonu je skupina zdravotníků sestávající z anesteziologa, internisty, a celkem 4 zdravotními sestrami. Celkem bude v soupravě přítomno 50 zdravotníků včetně logistiků.

Česká republika měla přijmout 6 pacientů, o které by pečoval v nemocnici v Brně. Nakonec tato pomoc nebyla nezbytná, francouzská strana za tuto nabídku přesto poděkovala.

Zdroj: