COVID-19  •  Sektorové aktuality

eRouška2.0, návrat aplikace trasující kontakty s pozitivně testovanými

Aplikace eRouška 2.0 slouží ke vzájenému informování uživatelů v souvislosti s ochranou proti koronaviru. V případě, že jste se potkali s pozitivně testovaným na COVID-19, mobilní telefon vás na to může upozornit. 

 

 

Aktuální eRouška je úplně jiná aplikace než její první verze. Ta byla připravena hlavně pro kontakt s hygienou. Dnešní verze funguje na algoritmech, které vyvinuly firmy Apple a Google a jediným jejím účelem je vzájemné informování uživatelů o potenciální nákaze. Naopak státní orgány se z aplikace nic nedozví. 

Apple a Google úzkostlivě dbají na ochranu soukromí svých uživatelů a platí to i v tomto případě. Každý mobil s nainstalovanou eRouškou 2.0 pomocí bezdrátové technologie Bluetooth vysílá unikátní, kvůli bezpečnosti často měněný kód, který zaznamenávají další telefony v dosahu. 

Člověk pozitivně testovaný na COVID dostane od hygieniků unikátní kód. Ten zadá do eRoušky a všem, kteří s ním mohli být v kontaktu, aplikace zobrazí upozornění a návod, jak mají postupovat. Takové varování neznamená, že jste nakažení, ale že existuje zvýšené riziko, že byste mohli být. Informace je zcela anonymní, nedozvíte se, se kterým nakaženým jste se setkali, kdy nebo kde to bylo. A nedozví se to ani nikdo jiný, natož hygienická stanice nebo podobný státní orgán. Sami se rozhodnete, jak s touto informací naložíte. 

Základním kamenem této aplikace jsou samozřejmě její uživatelé a takový přístup nemůže fungovat, pokud aplikace nebude úspěšná. 

 

 

Zdroje : 

 

  •  https://erouska.cz/