COVID-19  •  Sektorové aktuality

„France Relance“, plán o objemu 100 miliard eur, který má zabránit stagnaci ekonomiky

„Naší absolutní prioritou je zaměstnanost“, prohlásil francouzský premiér Jean Castex během svého projevu 3. září 2020, v němž představil plán na obnovu ekonomiky „France Relance“ (Restart Francie). Tento plán obnovy je odpovědí francouzské vlády na krizi Covid 19 a počítá se 100 miliardami eur investic rozložených na 2 roky. Jde o finance pocházející částečně z prostředků Evropské unie (40 miliard) a z plánu evropské obnovy sjednaného v Bruselu a přijatého 21. července.

 

Plán se soustředí na 3 oblasti:

 

Sociální soudržnost

 

Na sociální soudržnost francouzská vláda vyhradí 35 miliard eur. Tyto prostředky budou rozděleny do oblastí, jako je vzdělávání mladých lidí, podpora alternačního a učňovského vzdělávání, ale také podpora částečných pracovních úvazků.

 

Ekologická transformace

 

Ekologická transformace bude podpořena 30 miliardami eur, což je téměř dvojnásobek oproti předchozím vládám, jak zdůrazňuje pan Castex. Tyto prostředky půjdou na projekty, jako je energetická renovace budov (6 miliard eur), rozvoj francouzského sektoru produkce zeleného vodíku, ale také na rozsáhlý plán transformace dopravy zaměřený na způsoby přepravy, jako je železnice nebo kolo.

 

Konkurenceschopnost a modernizace francouzské ekonomiky

 

Poslední osou plánu na „restart Francie“ je zlepšení konkurenceschopnosti francouzské ekonomiky. Částka 35 miliard eur určená na tuto oblast bude použita na relokalizaci  strategických odvětví, jako je zdravotnictví a zemědělství, do Francie. Ministr hospodářství, financí a obnovy Bruno Le Maire uvádí jako příklad elektrické baterie, které Francie z 85 % dováží. Peněžní prostředky budou také určeny na to, aby ve Francii vznikly nové špičkové obory, protože vláda je přesvědčena, že Francie na příliš dlouhou dobu „usnula na vavřínech“ a svých stěžejních sektorech, jak vysvětlil pan Le Maire.

 

Tento plán obnovy doprovází řada administrativních zjednodušení pro podniky, o nichž bylo rozhodnuto vyhláškou během krize Covid 19 a která by mohla platit natrvalo. Vláda dále ujistila, že stimulační plán nebude znamenat vyšší daně pro francouzské občany. Francouzská veřejnost bude o plánu „France Relance“ po celou dobu podrobně informována skrze řadu ukazatelů, které musí zajistit transparentnost a účinnost programu.

 

Zdroj: https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/ce-que-l-on-sait-du-plan-de-relance-du-gouvernement-a-100-milliards-d-euros_4092873.html