Sektorové aktuality

Francouzské prezidentské volby 2022

[Translate to Tchèque:]

Druhé kolo francouzských prezidentských voleb se blíží a my vám nabízíme apolitický a analytický pohled na oba kandidáty. 
 
10. dubna 2022 proběhlo první kolo prezidentských voleb, podívejme se tedy nejprve na to, koho si voliči vybrali. 
 

Ve druhém kole, které se uskuteční 24. dubna 2022, se tedy utkají Emmanuel Macron, současný prezident Francouzské republiky, kandidát strany République en Marche (Republika v pohybu), a Marine Le Penová za Rassemblement National (Národní sdružení). Tito dva kandidáti se utkají ve druhém kole stejně jako ve volbách v roce 2017. 
 

Níže najdete hlavní body programů těchto dvou kandidátů, které se týkají ekonomických a evropských otázek:  

 

Emmanuel Macron: 

  • Končící prezident prosazuje zvýšit věk odchodu do důchodu na 65 let pro všechny osoby narozené po roce  69 při zohlednění délky pracovní kariéry a náročnosti profesí.  

  • Hlavním bodem jeho programu je oživení francouzského jaderného průmyslu a výstavba prvních šesti elektráren nové generace. Je také příznivcem rozvoje solární a větrné energie (včetně padesáti mořských větrných elektráren do roku 2050) a vodíku. Chce také zavést uhlíkovou daň na hranicích Evropy a nabízet elektromobily k pronájmu za přijatelné ceny. 

  • Končící prezident také navrhuje zavést minimální důchod ve výši 1100 €. 

  • Za účelem dosažení svého cíle chce jako pobídku k práci upřesnit a zpřísnit podmínky RSA (Revenu de solidarité active, příjem aktivní solidarity, sociální dávka k doplnění příjmu z výdělečné činnosti osob s nedostačujícím příjmem). 

  • Emmanuel Macron by chtěl zavést automatickou výplatu sociálních dávek.   

  • Během své kampaně opakovaně ujišťoval, že chce občany více zapojit do politického rozhodování a o zásadních reformách vést “permanentní" "novou velkou debatu". 

 

Pokud jde o Evropu: 

  • Navrhuje zejména zajistit energetickou soběstačnost Evropy a posílit kapacitu evropských armád a jejich koordinaci.  

 

Marine Le Pen: 

  • Kandidátka Národního sdružení se staví proti jakémukoli zvýšení věku odchodu do důchodu a slibuje valorizaci důchodů podle inflace. 

  • Prosazuje zrušení daně z nemovitého majetku a její nahrazení novou daní z finančního jmění.  

  • Navrhuje snížit DPH na 5,5 % u energií.  

  • Zavedení referenda, v němž by o některých otázkách rozhodoval lid. Krajně pravicová kandidátka chce také zavést poměrné zastoupení a vrátit se k neobnovitelnému sedmiletému volebnímu období. 

  • Zavedení daňového zvýhodnění na druhé dítě.  

  • Žádná daň z příjmu pro osoby mladší 30 let. 

  • Postupná demontáž větrných elektráren.  

  • Marine Le Penová je rovněž pro systematické vyhošťování "nelegálních přistěhovalců, delikventů a zahraničních zločinců", jakož i nezletilých bez dokladů. Tvrdí také, že uplatněním "národních preferencí" v oblasti sociální pomoci s vyloučením zahraničních příjemců ušetří více než 15 miliard eur ročně. 

 

Pokud jde o Evropu:  

  • Velká část jejího programu by v současné podobě zůstala podle stávajících evropských smluv neproveditelná. Tvrdí také, že chce zakotvit nadřazenost francouzských zákonů nad zákony evropskými, čímž riskuje, že Francii se Francie vystaví kritice EU. 

  • Kandidátka na prezidentku slíbila, že se postaví proti vyjednávaným smlouvám, jako je CETA, která má propojit Evropskou unii a Kanadu, zatímco Emmanuel Macron se domnívá, že tato dohoda jde "správným směrem" a musí být dokončena. 

 

 

Programy obou kandidátů se tedy liší, ale v některých bodech se shodují.  

Shodné body:  

- obnovení jaderné energetiky 

- zrušení audiovizuální daně  

- snížení dědické daně. 

 

https://www.lemonde.fr/les-decodeurs/article/2022/04/11/marine-le-pen-et-emmanuel-macron-deux-programmes-diametralement-opposes_6121609_4355770.html 

https://www.francetvinfo.fr/elections/presidentielle/candidats/presidentielle-2022-les-programmes-economiques-d-emmanuel-macron-et-marine-le-pen_5075926.html 

https://www.europe1.fr/politique/le-pen-vs-macron-quel-est-leur-programme-economique-pour-la-france-4105038 

Election présidentielle 2022 (interieur.gouv.fr)

Photo : https://www.europe1.fr/politique/presidentielle-resultats-definitifs-du-second-tour-emmanuel-macron-6610-et-marine-le-pen-3390-3323609