Náš pohled na …  •  Actualités

Francouzské vynálezy a vynálezci

Blaise Pascal: kalkulačka

Když je Blaisu Pascalovi pouhých 19 let, jeho otec je jmenován superintendantem v Normandii, kde má mimo jiné vybírat daně pro kardinála Richelieu. Syn se otci rozhodne pomoci a v roce 1642 sestaví stroj, který umí sčítat a odčítat. První mechanická kalkulačka vstoupí do dějin pod názvem « Pascaline » po svém tvůrci.

Louis & Auguste Lumières: Cinematograf

Bratři Lumiérové, inženýři a průmyslníci, vynalezli první kameru, která uměla zaznamenat, kopírovat a také promítat filmy. První film v dějinách  „Dělníci odcházející z Lumièrovy továrny“ byl veřejně promítán 28. prosince 1895. Projekce se zúčastnil i pozdější průkopník kinematografie Georges Meliès.

Francouzi, konkrétně Joseph Nicéphore Niépce, stojí také za objevem fotografie v roce 1824.

mongolfiereJoseph & Étienne de Montgolfier: horkovzdušný balón

Bratřím Josephovi a Etiennovi Montgolfierům, synům majitele velké papírny na jihu Francie, se podařilo nafouknout látkový balon potažený papírem, který otvorem plnili kouřem z vlhké slámy a ovčí vlny. Nevědomky tak využili archimedův zákon. Jejich balón poprvé vzlétl v roce 1783, Akademie věd pozvala bratry do Paříže, ale ti s cesou otáleli. O první vzlet v Paříži se tak postala fyzik Charles, který však svůj balón naplnil héliem. Prvními vzdušnými cestujícími se stali beran, kachna a kohout, o několik dní později je následovali i první lidé.

Brailovo písmo

Až do roku 1824 se slepé děti učili číst pomocí písmen vytvarovaných z měděného drátku. Louis Braille, který v 15 letech náhle oslepl, vymyslel systém šesti hmatatelných teček, které mohou být poskládány do 64 kombinací a představují písmena, čísla i diakritiku.

Denis Papin: Tlakový hrnec

Denis Papin byl vystudovaný lékař, ale lákala ho fyzika a bádání. Působil v několika evropských zemích a učinil nespočet objevů spojených s tlakem a párou. V roce 1679 sestrojil Papin bytelný železný hrnec s pojistným ventilem a víkem s přišroubovanou traverzou. Tlakový hrnec pojmenoval « Digesteur » a poznamenal si, že vaření v něm je poměrně brutální, neboť ze starých kranských kostí zbyde jen želé. Moderní verze jeho vynálezu se používá dodnes, v ČR pod názvem Papinův hrnec nebo papiňák.

Louis cartier: náramkové hodinky

Vizionář a hodinář Louis cartier způsobil revoluci ve svém oboru. V roce 1904 sestavil první náramkové hodinky pro svého přítele, brazilského letce Santos-Dumonta, kterí si stěžoval, že vyndavání kapesních hodinek za letu je opravdu nepohodlné.

Paměťová karta

Roland Moreno si dal v roce 1974 patentovat paměťovou kartu, sestavenou z integrovaných obvodů ve standardním formátu karty. Vynález velmi záhy začaly používat banky a telekomunikační společnosti.

Nicolas Appert: Potravinová konzerva

Objev z roku 1831 spočívá v umístění potravin do hermeticky uzavřené nádoby a tepelné sterilizace (110-120°C), což zahubí bakterie. Tento postup vedl také k objevu pasterizace (tepelně kontrolovaná debakterizace) Louisem Pasteurem v roce 1865.

Podprsenka

Podsprsenku vymyslela v roce 1889 Herminie Candolle a představila ji na Světové výstavě v Paříži pod názvem Bien-être značící pohodlí. První exemplář byl vlastně jen korzet přestřižený napůl, aby byl pohodlnější.

Objevte i české vynálezy v článku zde.