Členské aktuality

House of Lobkowicz představuje nový projekt YogArt, jenž unikátním způsobem propojuje jógu a umění

Ve snaze zmírnit každodenní úzkost a stres a poskytnout okamžik harmonie a klidu navrhly společnosti sdružené pod označením House of Lobkowicz novou řadu lekcí jógy, které se budou odehrávat v nádherných historických prostorách lobkowiczkých objektů. Cílem nového projektu nazvaného YogArt je poskytnout lidem unikátní a dlouhodobou alternativu odreagování, která v sobě zahrne jak vzdělávací, tak i relaxační složku, a to vše z bezpečí a pohodlí vlastního domova. Lekcemi, které jsou dostupné jak v českém, tak i anglickém jazyce a jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a úrovně, provází zkušené lektorky jógy Lucie Königová a Alexandra Gálová.

„Přestože jsme již lekce jógy v našich sálech pořádali, bylo zapotřebí je kvůli koronaviru prezentovat jinak, dynamičtějším způsobem. S příchodem pandemie začala mít veřejnost obavy z rychlého šíření viru. Mnozí byli zklamaní, že se tělocvičny a jógová studia zavírají, souběžně jsme museli zavřít i muzea. Naší bezprostřední otázkou bylo, jak spojit dvě rozdílné umělecké formy – jednu, která nabízí vizuální potěšení a historii výtvarného umění, a druhou, která přináší klid mysli a fyzickou pohodu,“ přibližuje nový projekt Alexandra Lobkowicz, prezidentka Lobkowiczkých sbírek.

V každé z lekcí bude prezentováno nové prostředí a s ním i výjimečná umělecká díla. Předtím než se cvičící začnou uvolňovat pomocí uvědomělého dýchání a jógových pozic, budou představeny skryté poklady, které se v daném prostředí nacházejí. V prvních 7 lekcích budou představeny prostory zámku Nelahozeves, následující díly se budou natáčet v sálech muzea Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě, a ostatních lobkowiczkých lokalitách. První z lekcí bude k dispozici na sociálních sítích a kanálu YouTube již 17. dubna 2020.

Anglické lekce povede lektorka jógy a jógové terapie Lucie Königová, jejímž přáním je, aby skrze lekce jógy předávala lidem radost ze života, z poznávání a ze zkoušení. „Nemám touhu naučit lidi něco "správně", jak si často pod pojmem jógová terapie představují - tzv. správné dýchání, správný pohyb, správně provedenou pozici. Mým záměrem je tříbit v sobě i v lidech okolo vnímavost k sobě i životu. Chuť se zájmem, hravostí, lehkostí, otevřeností a současně klidnou, soustředěnou pozorností v první řadě zakoušet, cokoli se právě děje – se vším všudy.“

Českou verzí provede diváky Alexandra Gálová. Ta se józe věnuje od dospívání. „Jóga i umění poskytují prostor pro duševní relaxaci, osobní kontemplaci, kultivaci krásy. Povznáší. Proto je mi velkou ctí, že můžu být součástí unikátního projektu YogArt,“ vysvětluje Alexandra proč se do tohoto nového projektu zapojila.

www.lobkowicz.cz