Náš pohled na …

Jak pomoci lidem ze slumů?

Počet lidí stěhujících se z venkova do měst prudce stoupá – někoho z domova vyženou hrůzy válečných konfliktů a strach o život, jiní touží zlepšit svou ekonomickou situaci a lépe se postarat o sebe i rodinu.

Důsledkem je problém, jehož závažnost si humanitární a rozvojové organizace jen pomalu začínají uvědomovat – městská chudoba.

Podle odhadů OSN budou do roku 2050 žít ve městech dvě třetiny světové populace. Většině těchto přistěhovalců to ovšem rozhodně nepřinese komfortnější životní podmínky – skončí ve slumech nebo jiných nelegálně osídlovaných lokalitách, vytržení ze svých malých komunit a příbuzenských kruhů a jen těžko si budou shánět práci.

Česká organizace Člověk v tísni se řešením nejakutnějších problémů spojených s městskou chudobou zabývá již několik let. Jeho programy běží kupříkladu v Etiopii, Afganistanu nebo Kambodži. Jedná se přitom o komplexní programy, jejímž hlavním cílem je, aby se lidé postavili na vlastní nohy  a naučili se pomáhat si navzájem.

Třeba Assadulláh utekl se svou ženou, sedmi dětmi a ovdovělou matkou z afgánské provincie Ghazni a usadil se na předměstí Mazár-e Šarífu. Zde v rámci zemědělského vzdělávacího programu Člověka v tísni absolvoval školení a dostal také základní zahradní nástroje, semínka, sazenice zeleniny a jednoduchý foliovník. Přestože předtím neměl s pěstováním žádné zkušenosti, dnes dokáže zabezpečit vlastní rodinu, co mu zbyde, rozdá sousedům, a ještě dokáže poradit dalším, které jeho činorodost inspirovala k založení vlastního foliovníku.

Podobných příběhů jsou stovky. Díky školením si především ženy, jejichž možnosti vzdělávání a přivýdělku jsou v těchto zemích často velmi omezené, zakládají vlastní podnikání a následně jsou schopny zaplatit nejen vydatnější stravu, dětem školu, ale mohou si i spořit. S velkým úspěchem se setkává i systém mikro-půjček, který rovněž mnoha zájemcům pomohl rozjet svůj obchod s drůbeží, malé krejčovství nebo kosmetický salon. „Vždy jsem věděla, že bych byla dobrou kosmetičkou, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych se jí jednou opravdu mohla stát. Když jsem dostala nabídku zúčastnit se školení v salonu krásy, tak jsem okamžitě věděla, že takovou nabídku nemohu odmítnout,“ popisuje účastnice kosmetického kurzu Asefa.