COVID-19

Kamionová přeprava ve Francii

Německé úřady se rozhodly uzavřít hranice země s Francií, Švýcarskem a Rakouskem od pondělí 16. března, ale toto opatření by nemělo mít vliv na přepravu zboží a pro přeshraniční pracovníky.

Aktualizováno: 17. března 2020

 

Situace ohledně kamionové přepravy na hranicích Francie je zatím bez větších změn. Německé úřady se rozhodly uzavřít hranice země s Francií, Švýcarskem a Rakouskem od pondělí 16. března, ale toto opatření by nemělo mít vliv na přepravu zboží a pro přeshraniční pracovníky.

Francouzské ministerstvo dopravy vydalo 19. března vyhlášku rušící omezení provozu nákladních vozidel nad 7,5 t. Dočasně se tedy anuluje omezení provozu kamionů, které platilo na celém území Francie od soboty 22h do neděle 22h a také během státních svátků (vyhláška ze dne 2. března 2015). Dále pak uděluje dočasné výjimky týkající se prodloužení denní doby řízení na 10h denně nebo na 11h denně maximálně dvakrát týdně a prodloužení týdenní doby řízení na 60 h týdně a na 102h během dvou po sobě následujících týdnů. Ustanovení této vyhlášky platí do 20. dubna včetně.

Aby mohla být zajištěna kontinuita přepravy zboží, je nutné zajistit také základní služby řidičům na cestách, aby mohli odpočívat, doplňovat palivo, stravovat se a využívat sanitárních zařízení.  Za tímto účelem zůstává co nejvíce odpočívadel a parkovišť otevřených. Kompletní a aktuální přehled lze naleznout na https://www.bison-fute.gouv.fr/tout-savoir-sur-l-ouverture-des,langen.html.

Přesné informace o aktuálním vývoji situace ve Francii jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách francouzské vlády https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus a na stránkách francouzského ministerstva ekonomie http://www.economie.gouv.fr/coronavirus-soutien-entreprises.

Pokud vycházíte ven, tak s formulářem

K vycházení je třeba vyplnit jeden ze dvou formulářů, které musí nosit občané neustále u sebe a v případě kontroly jsou povinni atestaci předložit. Jeden z formulářů si občané mohou vyplnit sami za sebe a ten druhý, který slouží lidem pro cesty do práce, vystavuje zaměstnavatel. Oba formuláře je možné naleznout na stránkách francouzského ministerstva vnitra https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-derogatoire-et-justificatif-de-deplacement-professionnel.

 

Zdroj: Velvyslanectví České republiky v Paříži, https://www.mzv.cz/paris/cz/obchod_a_ekonomika/francouzska_opatreni_proti_koronaviru.html