COVID-19  •  Sektorové aktuality

Kanceláře jako noční můra developerů. Poptávka se propadá

Podle Petra Žalského z Colliers klesla letos poptávka po kancelářských prostorách v Praze proti letům 2016 až 2019 o čtyřicet až padesát procent.

Projekty jdou k ledu i proto, že banky zpřísňují podmínky financování. „Pokud nejde o nejatraktivnější lokality, chtějí banky předpronájem minimálně na polovinu ploch. Dřív jim stačila pětina,“ podotýká Žalský.

I přes odkládání nových projektů se v Praze nabídka volných administrativních ploch zvyšuje. Ještě loni bylo neobsazeno pět procent, teď se neobsazenost blíží 6,5 procenta.

Za proměnou trhu je kromě krize také změna v kancelářské práci. Koronavirová hrozba letos zahnala bílé límečky do home office. A mnoho zaměstnavatelů zjistilo, že to může natrvalo vyhovovat jak jim, tak personálu. Začínají tak své plochy zmenšovat.

S tím stoupá atraktivita relativně nového fenoménu - takzvané servisované, „flexibilní“ nebo „coworkingové“ kanceláře. V Praze je na trhu asi 77 tisíc metrů čtverečných servisovaných kanceláří, což představuje 2,1 procenta celkových administrativních ploch. Do konce roku má přibýt dalších 12 tisíc metrů. V Londýně nebo Amsterodamu už je ale podíl coworkingu víc než šestiprocentní.

 

Zdroj: