COVID-19  •  Sektorové aktuality

Karanténa znovu nařízena ve Francii

Emmanuel Macron ve středu 29. října promluvil k národu, aby zhodnotil současnou zdravotní situaci. Vzhledem k dennímu nárůstu 50 000 nakažených oznámil, že vládní strategie pro boj s koronavirem nefungovala, a oznámil novou. Současná opatření se až na pár výjimek podobají jarnímu lockdownu.

Mezi opatření patří omezení pohybu s výjimkou návštěv doktora, nakupování v lékárnách, pomoci blízkým osobám, zdravotních procházek v okruhu 1 km od bydliště a nakupování potravin. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Seznam podniků, které zůstanou otevřené, je stejný jako loni v březnu. Parky a trhy mohou zůstat otevřené. Práce na dálku se důrazně doporučuje, ale není povinná.

 Na rozdíl od předchozího takzvaného lockdownu ale zůstane otevřena většina škol (školky, základní a střední školy). Bude také možné navštívit seniory v domovech důchodců. Dalším rozdílem je, že továrny, farmy, stavební společnosti a veřejné služby budou i nadále fungovat.

Vláda ještě neuvedla podrobnosti o ekonomických opatřeních, která budou zavedena. Prezident hovořil pouze o kompenzacích až do výše 10 000 eur měsíčně pro společnosti, které byly nuceny zavřít.

Vnitroevropské hranice zůstávají otevřené s povinnostmi testování při vstupu na území státu (letiště a přístavy). Mimoevropské hranice jsou prozatím pro cizí státní příslušníky uzavřeny „s několika výjimkami“ oznámil prezident. Francouzští občané se mohou kdykoli vrátit zpět do Francie.

 

 

Zdroj :