COVID-19  •  Sektorové aktuality

Kde a jak se nechat testovat v České republice?

[Translate to Tchèque:]


S šířením viru v České republice se testování stává téměř každodenní aktivitou. Tento text má za úkol pomoci s orientací v tom, kde a jak se nechat testovat.

Po celém území České republiky je mnoho odběrových středisek, úplný seznam naleznete zde. V Praze je téměř 28 odběrových míst. Ne všechna centra nabízejí stejné služby, je třeba rozlišovat mezi těmi, která berou pacienty bez žádanky od lékaře (modře na přiložené mapě), která netestují samoplátce (červeně na mapě) a středisky, která dokonce nabízejí službu Drive-in (na mapě je označeno D).

Testování má daný režim - většina center využívá rezervační systém. Ministerstvo zdravotnictví připomíná, že při odběru vzorků je třeba dodržovat všechna nezbytná opatření a jdodržovat pravidla stanovená zdravotnickým personálem. Abyste mohli být otestováni, musíte mít s seboudoklady (občanský průkaz, karta pojištěnce).

Za účelem zvýšení efektivity  informují od 17. září laboratoře pacienty, kteří mají pozitivní test na COVID-19, přímo e-mailem nebo SMS, aniž by musely nejprve informovat lékaře nebo hygienické oddělení.

Testy PCR  stojí cca 1600 Kč (60 €) a odběrová centra po celé republice v současné době zažívají rostoucí zájem lidí. Testování by proto mělo být používáno s rozumem a pouze v indikovaných případech.


Zdroje :