Členské aktuality

Letní slavnosti staré hudby lákají na Händelovu operu Alessandro Severo

Festival Letní slavnosti staré hudby letos nabízí pod stromeček, či chcete-li k vánoční tabuli, lahůdku, která je u nás vzácností – operu Georga Friedricha Händela Alessandro Severo. Dílo, které mělo premiéru roku 1738 v londýnském King’s Theatre, bude uvedeno v koncertním provedení s jevištními prvky na slavnostním závěrečném večeru 21. ročníku festivalu 6. srpna 2020 v Rudolfinu. Tato Händelova opera – pasticcio – nebyla nikdy v novodobé historii v Praze jako celek uvedena. Leitmotivem Letních slavnosti staré hudby 2020 bude „Nobilitas“ – urozenost a ušlechtilost, které najdeme i v příběhu mladého římského císaře ze 3. století Alexandera Severa – stejně jako vypočítavé intriky či důmyslné lsti.

Opera Alessandro Severo zazní v provedení barokního orchestru Collegium Marianum pod vedením Jany Semerádové. Pěveckých partů se ujme sextet skvělých interpretů v čele s vynikajícím italským kontratenoristou Raffaelem Pé coby mladým císařem a českou sopranistkou Hanou Blažíkovou v roli Alessandrovy manželky Salustie, která v příběhu sehrává jako femme fatale klíčovou roli. Na vizuální složce představení se bude podílet i světelný designér Vladimír Malý.

Online rezervace a předprodej vstupenek na slavnostní závěrečný koncert festivalu začíná dnes 26. listopadu. Vztahuje se na něj speciální vánoční akce – sleva 20 %, která platí pouze do 3. 1. 2020. Více informací na www.letnislavnosti.cz.