COVID-19  •  Sektorové aktuality

Macron navrhl dát osm miliard eur na záchranu automobilové průmyslu ve Francii

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil balíček v hodnotě více než osmi miliard eur (216 miliard Kč) na záchranu domácího autoprůmyslu.

Z Francie chce mít prezident největšího výrobce čistých aut v Evropě. Macron to řekl dnes po návštěvě výrobce automobilových součástek Valeo v severní Francii.

Plán se zaměří na zachování a konkurenceschopnost sektoru a na podporu ekologických řešení. Projekt má také zahrnovat příspěvky na nákup ekologického vozu.

Státní podpora na nákup nového vozu se ve Francii zvýší, uvedl prezident. V případě elektromobilu stoupne z dosavadních 6000 (asi 162.000 Kč) na 7000 eur (189.000 Kč), citovala Macrona agentura DPA. „Je tu 400.000 neprodaných aut,“ vysvětlovala dnes hlava státu rozhodnutí vlády.

Prezident také oznámil, že automobilka Renault se připojí k výrobci Peugeotu PSA, jeho německé dceřiné firmě Opel a k francouzské energetické firmě Total a její dceři Saft a vytvoří obří francouzsko-německý podnik na výrobu baterií pro elektrické a hybridní automobily. Prostřednictvím tohoto "bateriového Airbusu" chtějí Evropané získat nezávislost na asijských dodavatelích baterií, uvedly agentury.

Podle francouzského automobilového svazu CCFA se v březnu kvůli koronaviru a opatřením proti jeho šíření prodej nových osobních automobilů ve Francii meziročně propadl o 72 %. V dubnu byl propad ještě hlubší a dosáhl 88,8 %. Ministr financí minulý týden dokonce varoval, že pokud automobilka Renault nedostane pomoc, hrozí jí kvůli dopadům koronaviru zánik.

Ministr hospodářství Bruno Le Maire svolal na 1. června setkání se zástupci průmyslu a odborů k diskusi o budoucnosti dvou továren Renault, kde hrozí propouštění nebo uzavření.

Zdroje: