COVID-19  •  Členské aktuality

Mazars nabízí pomoc s plněním DPH povinností v ČR

Ministerstvo v souvislosti s plněním DPH povinností pouze nabídlo několik možností, jak pokuty vyplývající z nesplnění těchto povinností snížit nebo eliminovat. Rádi bychom Vám v těchto těžkých časech nabídli naši pomoc a nastínili Vám možnosti, jak postupovat, pokud v důsledku epidemie koronaviru nemůžete podat DPH přiznání nebo zaplatit tuto daň včas.

Epidemie koronaviru, která zasáhla celý svět, zpomalila a někde i zastavila činnost mnoha firem a podnikatelů v ČR. Ti tak mají problém s dodržením svých obchodních závazků a úhradou nákladů souvisejících s jejich podnikáním (k nimž samozřejmě patří i daně). Ministerstvo financí ČR zavedlo určitá opatření v daňové oblasti, která mají dopady krize zmírnit a přinést podnikatelům dočasné daňové úlevy. Zatímco u daní z příjmů zavedlo ministerstvo velmi benevolentní opatření jak z hlediska podání přiznání, tak i platby daňových povinností, v oblasti DPH tyto úlevy implementovány nebyly.   

 

1. Okruh problému: Nemám peníze na zaplacení DPH povinnosti

Sankční dopad:

Úrok z prodlení je vyměřen od 5. pracovního dne následujícího po lhůtě pro platbu DPH povinnosti. Úrok je vyměřován za každý den prodlení a odpovídá procentu z nezaplacené DPH. Ročně jeho výše činí 14 % plus 2T repo sazba ČNB platná pro první den příslušného kalendářního pololetí (nyní ve výši 2 %).  

Možné řešení:

Ministerstvo financí ČR umožňuje plátcům požádat o prominutí úroku z prodlení v případě, že prokáží souvislost jeho vzniku s koronavirem (s doložením konkrétních důkazů, analýz a výpočtů). Upozorňujeme na skutečnost, že samotné prominutí není vázáno pouze na prokázání souvislosti s koronavirem. Aby mohl být plátce úspěšný, musí splnit i další podmínky (např. v minulosti závažně neporušil daňové a účetní předpisy, není nespolehlivým plátcem, včas podával DPH přiznání, nebyl a není stíhán v rámci trestního ani správního řízení, má dobrou platební morálku v oblasti daní, nemá daňové nedoplatky apod.). Plátce musí také řádně uhradit daň, ke které se úrok z prodlení váže. Nesplnění některé z výše uvedených podmínek povede k prominutí úroku v částečné výši nebo k zamítnutí žádosti.  

Druhou možností, jak snížit případnou sankci za pozdní platbu DPH je podání žádosti o posečkání úhrady daně nebo rozložení její úhrady na splátky. Na základě povolení posečkání nebo splátkování daně bude úrok spojený s pozdní platbou snížen o 7 % (tj. na 7 % plus 2T repo sazba). Povolení posečkání také podléhá splnění dodatečných podmínek (např. zohlednění platební morálky žadatele, nedoplatků na daňovém účtu, možného zajištění splatné daně, návrhu na její úhradu apod.). Vyměřený úrok z posečkané částky lze následně za určitých okolností prominout stejným způsobem jako v případě úroku z prodlení.  

Žádosti o prominutí úroků a posečkání podané do 31. července 2020 nepodléhají správnímu poplatku. Žádost je možno podat po termínu pro platbu DPH povinnosti a je možno ji podat za více zdaňovacích období najednou.  

Námi nabízená pomoc:

Na základě Vámi poskytnutých informací vyhodnotíme, který z výše uvedených postupů je pro Vaši obchodní korporaci výhodnější a pomůžeme Vám s přípravou žádosti o prominutí / posečkání. I přesto, že ani jeden z výše uvedených postupů nemusí vést k nulové sankci za pozdní platbu DPH, doporučujeme Vám zvážit, zda by Vámi podaná žádost neměla alespoň částečnou šanci na úspěch. 

 

2. Okruh problému: Nemohu připravit podklady a v termínu podat řádné DPH přiznání

Sankční dopad:

Pokuta za pozdní podání DPH přiznání je vyměřována od 6. pracovního dne následujícího po lhůtě pro jeho podání. Pokuta je vyměřena za každý den prodlení ve výši 0,05 % z hodnoty pozdě deklarované DPH povinnosti / DPH odpočtu. Pokuta může dosáhnout maximálně 5 % z pozdě deklarované DPH povinnosti / DPH odpočtu. 

Možné řešení:

Pokud nemůžete kvůli dopadům epidemie koronaviru podat DPH přiznání včas, bude Vám automaticky prominuta pokuta za pozdní podání DPH přiznání, pokud Vám bude alespoň částečně prominut úrok z prodlení nebo Vám bude na základě individuální žádosti povoleno posečkání úhrady daně nebo rozložení její úhrady na splátky z důvodů souvisejících se šířením koronaviru.  

Námi nabízená pomoc:

Pomůžeme Vám s přípravou žádosti (viz okruh č. 1). 

 

3. Okruh problému: Nemohu připravit podklady a v termínu podat řádné kontrolní hlášení 

Sankční dopad:

Pokuta za pozdní podání kontrolního hlášení ve výši 1.000 Kč je vyměřována automaticky, pokud je kontrolní hlášení podáno byť jediný den po termínu. Pokud plátce DPH v jednom kalendářním roce pochybí pouze jednou, pokuta mu vyměřena není.  

Možné řešení:

Na základě rozhodnutí Ministerstva financí ČR dochází plošnému prominutí pokut za opožděné podání kontrolního hlášení ve výši 1.000 Kč, pokud povinnost k jejich úhradě vznikne mezi 1. březnem a 31. červencem 2020. 

Námi nabízená pomoc:

Není potřebná, plátce DPH nemusí podávat žádnou speciální žádost, pokuty mu budou prominuty automaticky. Vzhledem k tomu, že správci daně budou muset upravovat prominutí pokut v systému ADIS automaticky, doporučujeme si vyměřené pokuty dobře zkontrolovat. 

 

4. Okruh problému: Nestihnu včas zareagovat na výzvu správce daně k podanému kontrolnímu hlášení 

Sankční dopad:

V případě, že plátce DPH neodpoví včas nebo vůbec na výzvu správce daně ke kontrolnímu hlášení, hrozí mu pokuty ve výši 10.000 Kč, 30.000 Kč nebo 50.000 Kč.  

Možné řešení:

Plátce DPH může požádat o prominutí pokut za nesplnění povinností spojených s kontrolním hlášením. Postup je obdobný jako v případě prominutí úroku z prodlení, i zde je nutno doložit splnění vedlejších podmínek. Nestačí tudíž, aby plátce prokázal pouhou souvislost s koronavirem (ta samozřejmě musí být prokázána také).  

Žádosti podané do 31. července 2020 nepodléhají správnímu poplatku. 

Námi nabízená pomoc:

Posoudíme pro Vás možnost podat žádost o prominutí pokuty a tuto žádost pro Vás připravíme.  

 

 

Závěrem ještě upozorňujeme, že Komora daňových poradců ČR zaslala Ministerstvu financí ČR návrh na zavedení benevolentních opatření v oblasti DPH (obsahující mj. návrh na bezsankčnost pozdní platby DPH v březnu a dubnu 2020 a dřívější vracení nadměrného odpočtu ze strany správce daně). Schválení tohoto návrhu ze strany ministerstva je zatím nejisté.  

Věříme, že výše uvedená doporučení budou pro Vás přínosná a odpoví na Vaše otázky spojené s nemožností podat DPH reporty nebo zaplatit příslušnou daň. Rádi Vám zodpovíme dodatečné dotazy k této problematice nebo Vám nabídneme naši pomoc při přípravě žádostí o prominutí nebo posečkání. V případě Vašeho zájmu nás neváhejte kontaktovat.  

 

KONTAKT 

Pavla HADRABOVÁ   
Manažerka daňového oddělení  pro oblast nepřímých daní   
Tel: +420 601 392 646

pavla.hadrabova(@)mazars.cz