Mikroskopová velmoc Brno

Představte si teleskop, kterým se z povrchu Měsíce díváte na Zemi a vidíte jednotlivé lidi, jak jdou po ulici nebo třeba něco zkoumají v mikroskopu. Právě takové zvětšení umožňují elektronové mikroskopy, kterých se z Brna každoročně vyváží přes 700 v celkové hodnotě 12 miliard korun. Brno je zkrátka mikroskopová velmoc.

První elektronový mikroskop do Brna přivezla v roce 1947 v rámci poválečné pomoci Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu (UNRRA). Už o čtyři roky později čeští vědci z VUT Brno představili první veřejně prodejnou verzi tohoto přístroje, Tesla BS 241. Stolní verze jejich přístroje získala v roce 1958 zlatou medaili na výstavě Expo. V té době vyráběly elektronové mikroskopy pouze další tři země na světě.

Elektronový mikroskop je v principu obdobou optického neboli fotonového mikroskopu, optické čočky jsou však nahrazeny elektromagnetickými čočkami a místo fotonů jsou ke zkoumání objektu použity elektrony. Ty nejlepší elektronové mikroskopy v současnosti umožňují rozlišení větší než 1 : 1  000  000, tedy více než tisíckrát větší než ty klasické. Průměrná cena jednoho elektronového mikroskopu je 20 milionů korun. Elektronová mikroskopie se využívá například v biologických aplikacích, medicíně, materiálovém výzkumu či v kriminalistice.

3 firmy, třetina světové produkce

Celá třetina světové produkce elektronových mikroskopů vzniká právě v Brně, kde je naprosto jedinečná koncentrace firem a vědců zaměřených na tento obor. Celých 93 % ze 700 přístrojů vyrobených v Brně míří do zahraničí a tři tamní firmy investují do vývoje v součtu téměř půl miliardy korun ročně.

Celosvětově největší podíl na prodejích má s 600 mikroskopy ročně Thermo Fisher Scientific. Firma s výrobními prostorami přes 30 000 metrů čtverečních zaměstnává 800 lidí, více než polovina z nich jsou absolventi vysokých škol. V roce 2016 vyvezli do světa mikroskopy v celkové hodnotě 8,2 miliardy korun.

Další velkou značkou v oboru je Tescan, který je od roku 2013 součástí Tescan Orsay Holding, ve kterém drží 78% podíl český podnikatel Jaroslav Klíma. Česko-francouzská skupina má více než 2 500 instalací v téměř 80 zemích světa a Klíma byl vyhlášen podnikatelem roku 2011 v Jihomoravském kraji.

Třetím hráčem na brněnském trhu je Delong Instruments, taktéž s více než 25letou tradicí vývoje. Vzhledem ke skutečnosti, že je firma vlastníkem patentu, tak je také jediným výrobcem stolních elektronových mikroskopů na světě.