Na zdraví a na mezinárodní den piva!

Každý první pátek v srpnu se celosvětově slaví mezinárodní den piva. Češi však patří mezi ty, kteří dokáží oslavovat pivo každý den.

Je všeobecně známo, že Češi patří celosvětově k největším milovníkům tohoto tradičního nápoje. V přepočtu na obyvatele drží Češi již 24 rokem první příčku v množství vypitého piva. Průměrný Čech ho za rok vypije více než 140 litrů. To znamená, že každý Čech vypije jedno pivo každých 30 hodin.

Pití piva je jednoduše na úrovni národního sportu a je tak pevně zakořeněno v české kultuře. Jakby ne, když právě zde vznikla první metoda vaření piva na světě. Jedním z důvodů jeho popularity je také určitě jeho nízká cena a všeobecná dostupnost. Čechovi s průměrným platem stačí pouhých 7 minut práce, aby si mohl jedno pivo koupit. Od toho se odvíjí i rozmáhající se pivní turismus, který láká do České republiky ročně velké množství zahraničních návštěvníků.

Po světě mají česká piva své renomé. Například pivo z Plzně nebo Českých Budějovic je známé i ve Francii, kde je často v tamních barech k dostání. Ročně roste pravidelně České republice export piva, který směřuje převážně do zámoří. V současné době zaznamenávají ekonomický boom malé pivovary, kterých už je dnes přes 250.

Nejen v České republice, ale i ve Francii je pivo populární. Věděli jste, že co se produkce týče, vyrobí obě země stejné množství piva? Za rok je to téměř 2 miliardy litrů.