Podíl žen ve vedení mírně roste, Česko za evropským průměrem stále zaostává

Praha, 1. listopadu 2019 – Ženy jsou v řídících orgánech společností zastoupeny stále jen v malé míře. Jejich podíl za dva roky celosvětově vzrostl o 1,9 procentního bodu na 16,9 %, předsednické funkce ale zastávají v 94,7 % muži. Ukazuje to šesté vydání reportu Ženy ve vedení (Women in the Boardroom). Studie mapuje situaci v 66 zemích světa včetně České republiky. Ta zůstává s 13,8% zastoupením žen ve vedení za globálním i evropským průměrem (25,8 %). Nicméně oproti roku 2016 (9 %) jde o více než poloviční nárůst.

„Vedle vymáhání kvót zákonem existují další možnosti, jak se zaměřit na podporu žen v jejich kariérním růstu. Mnoho společností ženám neumožňuje vrátit se po mateřské dovolené na částečný úvazek, protože by to mohlo přinést administrativní a finanční zátěž. Pro ženy je tak obtížné po krátkodobém přerušení kariéry dále své dovednosti a schopnosti rozvíjet,“ říká Diana Rádl Rogerová, řídící partnerka Deloitte.

Z šesti zemí s nejvyšším podílem žen ve vedení je pět Evropských – Norsko (41 %), Francie (37,2 %), Švédsko (33,3 %), Finsko (31,9 %) a Belgie (30,5 %). Před ní je jen Nový Zéland (31,5 %). Velká Británie má žen ve vedení zhruba o polovinu méně (22,7 %) než první Norsko, ale stále více než Spojené státy, které se od roku 2016 posunuly pouze o téměř 4 procentní body na 17,6 % žen ve vedení.

Z hlediska jednotlivých sektorů v Evropě působí nejvíce žen v orgánech společností v biofarmaceutickém průmyslu a péči o zdraví (28,2 %), spotřebitelském sektoru (27,7 %) a sektoru finančních služeb (26 %).

Podrobnou studii Women in the Boardroom naleznete tady.