COVID-19

Podmínky vstupu do Francie a platná opatření

Podmínky pro cestování do Francie

Od neděle 31. ledna 2021. Každý, kdo cestuje z evropského prostoru, musí předložit negativní test PCR starý maximálně 72 hodin, aby mohl vstoupit na území Francie. K výsledku testu musí být přiloženo čestné prohlášení:

  • Že netrpí žádnými příznaky infekce COVID-19
  • Že mu není známo, že by byl v posledních 14 dnech před cestou v kontaktu s osobou, u níž bylo zjištěno onemocnění COVID-19,
  • Že souhlasí s tím, že mu může být po vstupu na území státu provedeno laboratorní vyšetření ke zjištění přítomnosti viru SARS-CoV-2.

Rovněž je nutné zajistit si cestovní osvědčení, pokud se člověk dostane na území po 18:00.

 

Zdravotní opatření ve Francii

Francouzská vláda oznámila nový soubor opatření, která mají i nadále potlačovat epidemii. Zákaz vycházení od 18 :00, který je nyní platný na části území, je rozšířen na celou Francii. To znamená, že k cestování po 18 :00 musíte mít speciální cestovní osvědčení. V tomto osvědčení je pouze 8 možných důvodů k cestování: návrat z práce nebo ze školy, návštěva lékaře, cestování z naléhavých rodinných důvodů a cestování v rámci dálkového leteckého nebo železničního tranzitu. To znamená, že je nemožné nakupovat po 18:00, protože jsou všechny obchody zavřené.

Mateřské a základní školy jsou otevřené, zatímco střední školy zůstávají otevřené, ale podléhají přísným opatřením. Vysoké školy jsou stále uzavřené a vláda plánuje částečné znovuotevření od 25. ledna, pokud tomu bude nasvědčovat situace.

Více informací o tom, co je na francouzském území otevřené nebo uzavřené.

Vláda také oznámila, že posílí hraniční kontroly tak, aby zamezily šíření variant viru. Kdokoli ze země mimo EU tedy bude muset podstoupit první test před příjezdem, po němž bude následovat období izolace v délce jednoho týdne a další test po této době.

Ministr zdravotnictví také oznámil, že do konce ledna by mělo být očkováno milion lidí.

 

Zdroje: