Členské aktuality

Saint-Gobain rozšiřuje své působení v České republice

Francouzská korporace Saint-Gobain vstoupila na český trh na začátku 90. let a dnes posiluje svou pozici.

Správní rada společnosti rozhodla o navýšení produkčních kapacit závodu Saint-Gobain Adfors v Litomyšli, ve kterém se vyrábí skleněná vlákna a mřížky. V horizontu tří let dosáhne investice 600 milionů korun (22 milionů eur) a objem výroby stoupne o 30 %.

Tato významná investice získala i podporu české vlády. Ta schválila úlevu na dani ze zisku, který společnost z této nové investice vytvoří, a to až do výše 19 %. Tak jako doposud půjde 80 % produkce na export, zejména pak do Německa a do Francie. Na síle získává i export do dalších zemí, kupříkladu do Polska, Rumunska, Turecka nebo na Ukrajinu.

Adfors, jeden z tahounů skupiny Saint-Gobain v České republice, pravděpodobně čekají i další velké investice, zejména pak do druhého závodu společnosti v moravských Hodonicích. V současné době Adfors zaměstnává 1 580 pracovníků, do tří let by jich mělo být až 1 800.

Druhým pilířem jedné z nejstarších francouzských společností (založena v roce 1665) je Saint-Gobain Sekurit. V Hořovicích, 40 km západně od Prahy, vyrábí skla do automobilového průmyslu. Závod byl založen v roce 1994 a dnes zaměstnává na 600 osob. Tato skla najdeme jak na autech české provenience, tak na autech vyrobených v sousedních zemích.

Na českém trhu působí celkem deset filiálek skupiny Saint-Gobain, která pro letošek odhaduje růst obratu o 5 % ve srovnání s rokem 2013. Adfors by se měl na zisku podílet 876 miliony korun (32 milionů eur) při obratu 5,5 miliardy korun (200 milionů eur).

I přes krizi ve stavebnictví, která v posledních letech zasáhla jak český trh, tak většinu zemí v regionu, si Saint-Gobain dovedl se situací velmi dobře poradit. Světová jednička se prosadila i díky ambiciózní politice inovací a silnému rozvoji aktivit ve střední Evropě.