COVID-19  •  Sektorové aktuality

Stát začal stavět polní nemocnici v Letňanech

(UPDATE) : 

Update : Armáda v neděli předala dokončenou záložní nemocnici v pražských Letňanech. Záložní zařízení by mělo začít fungovat v případě, že Nemocnice na Bulovce nebude mít další volné kapacity pro příjem nových pacientů.

Zdroj :

 

(UPDATE 2) : 

V pondělí ráno se na brněnském výstavišti začne stavět doposud pouze zvažovaná polní nemocnice. Podle jednoho z nejhorších scénářů bude potřeba už za dva týdny.

Personál zajistí Fakultní nemocnice Brno. „Dáme k dispozici Emergency Medical Team, který vysíláme v případě katastrof do zahraničí. Skládá se ze šesti lékařů a osmnácti zdravotních sester,“ informovala mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Kapacita by měla být 300 lůžek

 

Zdroj: 

 

 

Armáda je schopná polní nemocnici v Letňanech vybudovat do deseti dnů poté, co její přípravu v pátek nařídí vláda. Armáda poskytne stovku lůžek, zbývajících 400 dodá správa státních rezerv.

Pomoc nabízejí Česku i ostatní země, připraveno pomoci Česku je například sousední Bavorsko, která je ochotno přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu. Hasiči požádali o pomoc s lůžky ze zahraničí, Česko dnes vloží do evropského systému žádost o vybavení i personál. Česko nicméně podle Babiše udělá maximum pro to, aby si vystačilo samo.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. Mluví o potřebě zdvojnásobení kapacit, to je přibližně 14.000, 15.000 lůžek, řekl Hamáček.

 

Zdroj :