COVID-19  •  Sektorové aktuality

Uvolnění omezení: Co platí od 11. května? Parkovací zóny, předzahrádky, muzea…

  • Od 11. května se opět otevřela obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také třeba kadeřnictví, kina či muzea.
  • V Praze začaly opět platit parkovací zóny, jejichž provoz byl od poloviny března přerušen kvůli koronaviru.
  • Dále se budou moci konat akce do 100 lidí. Velké festivaly ale letos v létě v Česku nebudou.
  • Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky (rozestupy nad dva metry).
  • Nouzový stav je prodloužen do 17. května.

Od 24. dubna neplatí zákaz volného pohybu osob. Od minulého pondělí se pak otevřely provozovny do 2500 metrů čtverečních s vlastním vchodem, autoškoly nebo posilovny.

Povinnost nosit roušky zůstává pro vnitřní prostory, prostředky veřejné dopravy, taxislužby a dále pro vnější prostory v případě, že se alespoň dvě osoby nacházejí ve vzdálenosti bližší než dva metry. Netýká se to členů domácnosti.

Další fáze rozvolnění připadá na 25. května, kdy se počítá třeba s otevřením hotelů nebo vnitřních prostor stravovacích zařízení. Povoleny by mohly být také hromadné akce s účastí do 500 lidí a na první stupeň základních škol se budou moci vrátit žáci ve skupinách maximálně po 15.

O uvolnění akcí do 500 účastníků od 25. května ale vláda zatím nerozhodla, nezrušila ani nákupní dobu od 08:00 do 10:00 vyhrazenou pro seniory.

Zdroj:

ihned.cz, https://domaci.ihned.cz/c1-66761570-po-dvou-mesicich-otviraji-zahradky-restauraci-galerie-i-kina-vlada-dnes-projedna-povinnost-nosit-rousky