COVID-19

V pondělí se spustilo „ošetřovné“ OSVČ za duben z dílny MPO

Od pondělí 11. května od 11.00 hodin mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) žádat o „ošetřovné“ za duben.

Od pondělí 11. května od 11.00 hodin mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) žádat o „ošetřovné“ za duben. A to v rámci 2. výzvy ze speciálního dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Žádosti o „ošetřovné“ za duben budou moci OSVČ podávat do konce května.

Podpora je určená lidem, kteří po uzavření škol či zařízení sociálních služeb kvůli koronaviru nemohou v kontextu s péčí o dítě nebo hendikepovaného člověka vykonávat samostatnou výdělečnou činnost hlavní. Při splnění stanovených podmínek mohou dostat pomoc ve výši 500 Kč za kalendářní den. O „ošetřovné“ se žádá prostřednictvím inteligentního on-line formuláře dostupného, stejně jako všechny detailní informace, na www.mpo.cz/osetrovneosvc.

Vyplněný e-tiskopis spolu s jednou přílohou o uzavření zařízení se posílá na MPO. A to prostřednictvím datové schránky nebo vytištěný poštou. Právě datová schránka znamená nejrychlejší vyřízení žádosti. Podávání žádosti prostřednictvím e-mailu s elektronickým podpisem se ukázalo jako naprosto nevyhovující, 90 % žádostí bylo špatně elektronicky podepsáno. I to je důvod, proč je jednoznačně vhodnější používat datovou schránku, s kterou podnikatelé umí lépe pracovat.

Od 11. do 30. dubna MPO přijalo žádosti o „ošetřovné“ OSVČ od 68 tisíc lidí. Z toho 50 tisíc schválilo a jen tři tisíce zamítlo. Nejčastěji proto, že žádost přišla víckrát, OSVČ neexistovala nebo šlo o pokus o podvod. V současné době je zbývajících 15 tisíc žádostí vráceno kvůli chybám, na opravu či doplnění, celkem museli pracovníci MPO vrátit podnikatelům k odstranění chyb cca 25 tisíc žádostí. Zejména proto, že bylo špatně uvedeno číslo bankovního účtu, chyběla identifikace OSVČ, na žádostí nebyl podpis (normální, často ale také elektronický), chybělo potvrzení o uzavřené školce, dětské skupině apod.

Zdroj: Tisková zpráva MPO