COVID-19  •  Sektorové aktuality

Ve Francii nadále platí zákaz vycházení, při pobytu venku je potřeba čestné prohlášení

V celé Francii od propuknutí epidemie zemřelo k 5. dubnu 2020 již 8 078 osob. Epidemie koronaviru se vyskytuje v každém regionu metropolitní Francie. Ve Francii platí zákaz vycházení do 15. dubna, datum se může měnit.

Volné přesuny obyvatel ve Francii jsou zakázané s výjimkou níže uvedených případů, u kterých musí mít u sebe daná osoba vytištěné čestné prohlášení, nově je možné ho vyplnit také online. (čestná prohlášení jsou ke stažení na následujícím odkaze : https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus)

Seznam výjimek:

  • Přesun z místa bydliště do zaměstnání a zpět v případě, že není možná práce formou home office
  • Přesun za účelem realizace nejnutnějších nákupů v obchodech, které jsou nejblíže bydlišti
  • Přesun za účelem návštěvy lékaře
  • Přesun za účelem hlídání svých dětí, přesun za účelem pomoci ohrožených osobám, přesuny z naléhavých rodinných důvodů
  • Přesuny za účelem individuálního cvičení venku, a to v bezprostředním okolí bydliště a bez shromažďování

Čestná prohlášení musí nosit občané neustále u sebe a v případě kontroly jsou povinni atestaci předložit.  Jeden z formulářů si občané mohou vyplnit sami za sebe a ten druhý, který slouží lidem pro cesty do práce, vystavuje zaměstnavatel. Porušení tohoto nařízení se trestá peněžitou pokutou.

 

Francie neuzavřela své hranice pro cizince, řídí se nařízením EU a do Francie nesmí vstupovat občané zemí mimo schengenský prostor.

Z rozhodnutí prefektů konkrétních správních jednotek dochází v určitých departmánech a obcích ke kompletním zákazům nočního vycházení (couvre-feu nocturne).

Zdroj: Business info, https://www.businessinfo.cz/clanky/francie-koronavirus/