Členské aktuality

Veolia rozšiřuje své aktivity v Praze

[Translate to Tchèque:]

Skupina Veolia koupila teplárenskou společnost Pražská teplárenská a.s. (PT) a posílí tak svoji pozici na trhu tradičních municipálních služeb v hlavním městě Praze a v České republice.  Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Veolia teplárenskou společnost získala na základě smlouvy uzavřené se společností EP Energy (EPE). Jediným akcionářem EPE je skupina EP Infrastructure, a.s., kterou vlastní z 69% Energetický a průmyslový holding a.s. (EPH) a z 31% konsorcium globálních institucionálních investorů, které spravuje společnost Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Tato akvizice plně odpovídá strategii skupiny Veolia ve střední a východní Evropě, kde již Veolia uzavřela řadu dlouhodobých partnerství přizpůsobených lokálním potřebám. Jde o další úspěšný krok ve strategickém rozvoji skupiny v Praze, který nám umožní propojení našich vodohospodářských a energetických aktivit,” sdělil Philippe Guitard, ředitel Veolie pro střední a východní Evropu.

„S novým vlastníkem Pražské teplárenské má hl. m. Praha již zkušenost ze spolupráce v oblasti dodávek vody Pražanům. Věřím, že nový vlastník Pražské teplárenské přinese nové investice do zlepšování teplárenské infrastruktury v Praze. Jako hl. m. Praha máme velký zájem na dlouhodobě stabilních dodávkách tepla pro pražské domácnosti a podporujeme rozvoj ekologického dálkového vytápění v Praze jako součást naší strategie „Prague Green City“, říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a bezpečnost.

Nově získaná společnost doplní akvizici Pražské teplárenské – Levý břeh (PT LPZ), která zásobuje teplem levobřežní část Prahy a kterou Veolia převzala již v roce 2016.

Pražská teplárenská a.s., provozuje nejrozsáhlejší síť dálkového tepla v České republice (550 km, 230 000 domácností). Teplem zásobuje pravobřežní část Prahy; provozní výnosy v roce 2019 dosáhly zhruba pěti miliard korun a zaměstnávala 411 lidí.