Videohry z Brna vydělávají

Hrajete občas videohry, ale moc se tím nechlubíte? Nebojte, stejnou zábavu jako vy vyhledá alespoň jednou týdně třetina evropské populace. Videohry navíc rozvíjí kreativitu a analytické myšlení, vytváří nespočet pracovních pozic a jsou přínosem pro státní kasu. Videoherní průmysl je rozhodně ekonomicky přínosné odvětví a jedním z evropských epicenter je právě Brno.

V Brně je více než 30 firem, které se věnují hernímu průmyslu a přes 500 herních vývojářů a vývojářek. V celé ČR je jich přibližně 1700 a práce by byla i pro další, pokud by se našli.

Okolo her v Brně existuje celý ekosystém aktivit od studentských, dobrovolných až po komerční či univerzitní. Každý měsíc probíhají setkání vývojářů zvané GameDev Area Meetupy, pořádají se gamejamy, během kterých skupina lidí vytvoří hru za 24 až 48 hodin a na brněnském výstavišti se vždy v květnu koná mezinárodní konference Game Access. Na Masarykově univerzitě je už 12 kurzů věnovaných hrám, od herní psychologie až po design a vývoj her.

Celosvětové tržby z herního průmyslu v roce 2018 dosáhly 137,9 miliard dolarů. Česká republika generovala obrat přes 3 miliardy korun, meziročně o 34 % více. Tento výsledek je na velikost naší země více než solidní výsledek. Absolutní většina firem v oboru má navíc i nadále sídlo v Česku, kde také platí daně.

Herní průmysl české ekonomice přináší nejenom daně, ale stává se i významným exportním artiklem. Podle různých odhadů jde 90 až 99 % české tvorby do zahraničí. Hlavní vývozní zemí jsou Spojené státy, odkud pochází 35 % příjmů, následuje s 15 % Německo.

Celosvětově největší úspěchy slavily z dílen brněnských vývojářů hry Operation Flashpoint, Mafia, Samorost nebo Machinarium.