COVID-19  •  Sektorové aktuality

Zavřely se obchody a další provozy. Vláda rozšířila podporu pro podnikatele

(UPDATE) 

Program, kterým stát pomáhá podnikatelům s nájemným, Česká republika úspěšně notifikovala u Evropské komise. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak může začít proplácet žádosti. V druhé výzvě programu COVID Nájemné je možné žádat až do 21. ledna 2021, a to elektronicky přes informační systém dostupný na webu mpo.cz.

Stát ve druhé výzvě přispívá za červenec, srpen a září 50 %. Na program jsou vyčleněny tři miliardy korun. V nové výzvě už neplatí podmínka dokládat slevu od pronajímatele.

 

registrace :

zdroj :

 

---

Spolu s nimi se okamžitě řeší kompenzace pro podnikatele. Program Covid – Nájemné, kde se spustilo podávání žádostí ve 2. výzvě, se nově bude vztahovat na všechny subjekty, kterým byla zakázána činnost. S rozšířením okruhu oprávněných žadatelů se navyšuje i alokace tohoto programu na tři miliardy korun. 

„Podnikatelům ve 2. výzvě v programu Covid – Nájemné přispějeme za červenec, srpen a září 50 procent. Je to v podstatě dotace, která odpovídá 1,5 měsíci plného nájemného,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ke změně dochází i co se týká kompenzačního bonusu pro OSVČ. Příspěvek 500 korun denně a odklady plateb některých daní budou nově pokrývat všechny zasažené segmenty – a to podle návrhu Ministerstva financí, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně. Odklad se týká všech úhrad DPH, daně z příjmu a silniční daně do konce roku.

 

Zdroj : ``