Bilans d’évènement  •  Notre regard sur ...

Debata před volbami do Evropského parlamentu: Pavel Telička (ANO) & Luděk Niedermayer (TOP 09)

Kandidáti dvou velkých politických stran byli hosty předvolebního debatního oběda, který společně uspořádaly tři zahraniční obchodní komory: britská, francouzská a severská. Role moderátora se zhostil Jan Klesla z Hospodářských novin.

Na prvním tématu, přijetí společné evropské měny euro, se oba mluvčí shodli. Niedermayer odhadl vstup do eurozóny na roky 2020 nebo 2021 a bere ho jako logický krok, nikoliv však jako otázku života a smrti, která by byla hlavním hybatelem české ekonomiky. Telička zdůraznil, že o přijetí eura by se nemělo rozhodovat v referendu, protože význam společné měny je neoddiskutovatelný. Oba kandidáti se shodli také na důležitosti jednotného trhu a jednoty měnových politik, nutnosti nepřehánět ochranu spotřebitele na úkor výrobce nebo na ochraně životního prostředí.

 

DSC_0701_1Pavel Telička zahrál na předvolební notu, když upozornil přítomné, že europoslanec není jen zástupcem své země v Bruselu, ale rovněž zástupcem Evropského parlamentu doma a že by měl mít zkušenosti a známosti. Luděk Niedermayer zase zdůrazňoval, že jeho vysílající strana TOP 09 se stane součástí silné parlamentní frakce Skupina Evropské lidové strany.

Odlišná politická příslušnost oběma hostům nebránila ve velmi věcné a konkrétní diskusi, která jistě mnohé mile překvapila.