Membres

Futur de la technologie, des médias et des télécommunications selon Deloitte

V roce 2019 budou celosvětovým trendem rozvoj AI v cloudu, hlasoví asistenti, nástup 5G sítí, 3D tisk a kvantový computing. Rok 2019 bude přelomem v oblasti propojených zařízení a IoT. Čína dále posílí svoji pozici globálního hráče ve vývoji a nasazování umělé inteligence (AI), strmý vzestup zažije 3D tisk. Následující rok ovládnou 5G sítě, umělá inteligence založená na cloudu a jednu z největších nových technologických příležitostí bude představovat kvantový computing.

Klíčové prognózy

  • Do konce roku 2019 bude nainstalováno již více než 250 milionů smart speakers s integrovaným hlasovým asistentem využívajícím umělou inteligenci.
  • V roce 2019 vstoupí na trh mobilní sítě 5G a provozovat je začne 25 operátorů. Do roku 2020 se jejich počet zdvojnásobí.
  • 70 % společností využívajících umělou inteligenci bude v roce 2019 získávat tyto služby již prostřednictvím cloudu.
  • V roce 2019 prodají velké společnosti podnikové 3D tiskárny, tiskový materiál a služby v hodnotě více než 2,7 miliardy USD. V roce 2020 obrat vzroste na 3 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 12,5%.     
  • Jednu z hlavních příležitostí v oblasti nových technologií bude v příští dekádě představovat kvantový computing, je však nepravděpodobné, že nahradí klasické počítače. Do roku 2030 by mohl být trh s nimi srovnatelný s trhem superpočítačů – okolo 50 miliard USD ročně.

Podle již 18. vydání studie Prognózy v oblasti technologií, médií a telekomunikací(Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions) společnosti Deloitte v roce 2019 firmy významně urychlí využívání služeb umělé inteligence v cloudu.

70 % z nich si zajistí AI schopnosti prostřednictvím cloudového enterprise softwaru, 65 % vyvine AI aplikace pomocí cloudových vývojářských služeb. V roce 2020 pak dosáhne tržní podíl cloudového podnikového softwaru s AI schopnostmi 87 % a vývojářských služeb AI poskytovaných v cloudu 83 %.

„Z počátečních výhod nasazení umělé inteligence dosud profitovali především technologičtí giganti jako Amazon nebo Google, i díky svým finančním možnostem, pokročilé IT infrastruktuře a specializovanému poolu expertů,” konstatuje Štěpán Húsek, partner technologického poradenství v oddělení poradenských služeb Deloitte. „Cloud však díky zvýšené nákladové efektivitě a široké dostupnosti nově umožní rychlou akceleraci využívání schopností AI mnohem širšímu spektru společností“, dodává.

V příštím roce vzroste trh tzv. smart speakers s integrovaným hlasovým asistentem využívajícím AI o plných 63 % na celkem 250 milionů instalovaných zařízení. Technologie rozpoznání hlasu se neustále zlepšují, pro další skutečně globální rozšíření asistentů nicméně budou muset výrobci překonat překážky mj. v podobě širší podpory dalších jazyků.

V roce 2019 se můžeme těšit i na příchod páté generace mobilních sítí 5G na masový trh. Tuto technologii aktuálně testuje 72 operátorů a příští rok by ji mělo spustit 25 z nich. Následující rok se pak jejich počet zdvojnásobí. V roce 2019 by se mělo prodat přes milion mobilních zařízení s technologií 5G a následující rok pak až 15 až 20 milionů.

 „Vybudování infrastruktury sítí páté generace bude ještě nějaký čas trvat. Rok 2019 ale bude iniciačním bodem rozsáhlých změn v sektoru telekomunikací. 5G sítě totiž umožní až stonásobný nárůst přenosové kapacity oproti stávající 4G síti, což představuje skutečně transformační potenciál pro nabídku rozšířené konektivity pro široké využití a rozvoj inovativních IoT řešení“ dodává Štěpán Húsek.

Podle studie se stane Čína v roce 2019 zemí s vysoce rozvinutou telekomunikační infrastrukturou, umožňující vznik nejméně tří významných odvětví, přičemž každé z nich by do roku 2023 mohlo každý rok generovat výnosy ve výši desítek miliard USD.