Ze života komory  •  Sportovní akce  •  Networking

14. ročník turnaje v pétanque v Praze

[Translate to Tchèque:]

Největší amatérský turnaj v pétanque v České republice, pořádaný Francouzsko-českou obchodní komorou, tradičně ovládl zahrady Trojského zámku v Praze. Více než 300 účastníků si vychutnalo radost ze hry a nová setkání i přes déšť, který se na Troju začal snášet jen chvíli po zahájení turnaje. Noční část turnaje a finále nejlepších týmů tak mělo jedinečnou atmosféru. Gratulujeme vítězům a děkujeme partnerům: Engie, FM LogisticJan Becher - Karlovarská Becherovka, LeasePlan, Renault a Vinařství Kolby.

Prvního ročníku turnaje FČOK v roce 2004 se zúčastnilo pouhých 12 týmů, ovšem počet zájemců o hru se každým rokem zvedá a letos se přihlásilo rovných 100 týmů. Více hráčů už by se do zahrad Trojského zámku totiž ani nevešlo. Turnaj Francouzsko-české obchodní komory se řadí mezi pětici největších turnajů v zemi vůbec, včetně těch profesionálních.

„Turnaj FČOK láká nejen zájemce o pétanque, ale i o francouzskou kulturu, gastronomii nebo podnikatelské prostředí. Společná hra je vynikajícím začátkem pro navázání kontaktů ve francouzsko-české obchodní komunitě. Při sportu navíc ani tolik nezáleží na tom, kdo jakým hovoří jazykem, a tak odpadá možná bariéra,“ je přesvědčen ředitel Francouzsko-české obchodní komory Jaroslav Hubata-Vacek.

Na popularitě pétanque přidává v posledních letech i skutečnost, že by se mohl stát od roku 2024 olympijským sportem. Právě v roce 2024 bude pořadatelem letních olympijských her Paříž a tento původně francouzský sport, kterému se dnes ve světě věnuje téměř milion licencovaných profesionálních hráčů, by na program velmi ráda zařadila a dala tak svým reprezentantům možnost zazářit. V České republice trénuje na 900 licencovaných hráčů sdružených v 55 klubech, zastřešující organizací je ČAPEK, Česká asociace pétanque klubů, která je i profesionálním garantem turnaje Francouzsko-české obchodní komory.

Přitažlivost turnaje pétanque FČOK potvrzují i slova Erika Sirota. „Letos to byla již má pátá účast na turnaji FČOK. Velmi rád se do Prahy vracím, na tomto skvěle zorganizovaném turnaji panuje přátelská atmosféra, hráči jsou zapálení a podávají skvělé výkony. Dokonce bych řekl, že se rok od roku Češi zlepšují.“

Polovinou úspěchu při hře pétanque je taktika, je ovšem potřeba i fyzická kondice. Pravidla stanoví váhu pro kouli na pétanque v rozmezí 650–800 gramů. Na turnaji FČOK se hrají tři kola zápasů do 7 bodů, každý hráč hodí během turnaje koulí v průměru 120 krát. Hmotnost všech koulí, kterými se během odpoledne v Tróji hraje, je přibližně 450 kilogramů.