Náš pohled na …

4 tipy na nejlepší „eko-podniky“ v Praze

V posledních letech je Praha stále „zelenější“ a čím dál více firem zajímá jejich vliv na životní prostředí. Vybrali jsme pro vás 4 místa, která rozhodně stojí za to navštívit!

 

EKO NOCLEH

Chcete cestovat s klidným svědomím? Pak si vyberte Mosaic House, jehož heslem je „Radost, laskavost, empatie a udržitelnost“.

V samém srdci Prahy, jen pár minut chůze od největších turistických lákadel hlavního města, hotel a hostel Mosaic House je první ekologický hotel v zemi, kterým používá výhradně energie z obnovitelných zdrojů. Mosaic House zavedl jako druhý na světě systém čištění odpadních vod s tepelnou rekuperací. Tím se šetří úctyhodných 10m3 vody denně.

Ve zdejší zahradě můžete relaxovat, dát si skleničku, najíst se v restauraci nebo si večer poslechnout koncert.

PS: Hotel rozhodně nemůžete minout. Přímo před ním stojí několik uměleckých artefaktů, včetně tří obřích hub z dílny Michaela Trpáka, které upoutají vaši pozornost.

Odborů 4, Praha 2

 

EKO PAUZA

Máte rádi dobrou kávu? Šálek kvalitní a podle tradic pěstované kávy si můžete vychutnat v Bohème Café.

Kavárna je sama o sobě dechberoucím prostorem s příjemnou atmosférou, kde se rádi zastavíte, ale také ideálním místem pro ochutnání široké nabídky bio a řemeslných káv.

 

Mottem kavárny je transparentnost. Její majitel, Charles Fleer, vybírá kávu osobně na rodinných plantážích po celém světě. Dbá na to, aby dodavatelé sdíleli jeho zápal pro kvalitu a pěstovali kávu s respektem k životnímu prostředí a v duchu udržitelnosti.

Sázavská 32, Praha 2

 

EKO SHOPPING

Trendy móda, která je navíc šetrná k životnímu prostředí? Ano! Najdete ji v butiku NILA na Vinohradech. Eva a Pavel Urbanovi ho založili jako protipól k „fast fashion“ a jejím negativním dopadům, jako je dětská práce.

V butiku najdete omračující množství ekologických značek z celého světa – dekorace, oblečení nebo módní doplňky.

Veškeré zboží je vyrobeno z materiálů šetrných k životnímu prostředí a za dobrých pracovních podmínek.

Je to nejlepší místo, kde si vybrat unikátní kousek s příběhem. I jen prohlížet si vystavené zboží můžete celé hodiny.

 

Korunní 91, Praha 3

 

EKO OBĚD

Pokud máte rádi kvalitní maso za přijatelnou cenu, rozhodně byste měli zamířit do podniku Maso a kobliha.

Na jídelníčku u nich najdete například vídeňský řízek nebo tzv. skotská vejce, vše v biokvalitě. Dvorním dodavatelem restaurace je partnerské řeznictví The Real Meat Society, specialista na bio maso ze zvířat chovaných volně, bez hormonů a bez pesticidů.

Vaří tak dobře, že by si vybral snad i vegetarián!

PS: Angus burger opravdu stojí za to.

Petrská 23, Praha 1