Ze života komory  •  Gala & Slavnostní večery

5 CENA FRANCOUZSKO-ČESKÉ OBCHODNÍ KOMORY

[Translate to Tchèque:]

Francouzsko-česká obchodní komora v letech 2008 a 2009 vyhlásila a udělila ceny společnostem a osobnostem za nejkvalitnější projekty v oblasti společenské odpovědnosti. V roce 2014 bylo jako hlavní téma vybráno odpovědné, transparentní a inovativní čerpání evropských fondů, v roce 2015 spolupráce podniků se středními odbornými školami nebo učilišti a inovace v oblasti středního odborného vzdělávání.

V roce 2017 udělí Francouzsko-česká obchodní komora „Cenu za mimořádný přínos v oblasti francouzsko-českých ekonomických vztahů“. Hlavním cílem Ceny FČOK je představit příklady společností, kterým se podařilo najít a následně i realizovat pozoruhodná a inovativní řešení a uspět na zahraničním trhu. Příběhy francouzských firem, které přispěly k rozvoji českého trhu a českých firem, které měly odvahu vstoupit na trh francouzský, se snad stanou zdrojem inspirace pro další podniky.

Ceny Francouzsko-české obchodní komory jsou součástí 4. ročníku Týdne Francie, festivalu věnovanému ekonomice, kultuře a gastronomii.

Slavnostní předání Ceny FČOK : středa 14. června 2017 od 18 hodin

POROTA

Předseda poroty: Constantin Kinský, předseda FČOK

Nicolas Candy, parter, Mazars

Jean-Jacques Guillaudeau, ekonomický rada Francie v ČR

Jaroslav Hubata-Vacek, ředitel FČOK

Hana Machková, Francouzsko-český institut řízení při VŠE – IFTG, rektorka VŠE

Dita Pasquier, Deputy Corporate Division Manager Corporate Banking, Komerční banka

Martin Pospíšil, Ministerstvo průmyslu a obchodu

VÝSLEDKY

Cena Francouzsko-české obchodní komory se v roce 2017 udílí ve 4 kategoriích:

  • Technologická inovace
  • Podnikatelský inkubátor
  • Úspěch českých MSP ve Francii
  • Český design ve Francii

LAUREÁTI CENY FRANCOUZSKO-ČESKÉ OBCHODNÍ KOMORY ZA MIMOŘÁDNÝ PŘÍNOS VZÁJEMNÝM OBCHODNÍM VZTAHŮM

Valeo Autoklimatizace a.s. (Kategorie Technologická inovace)

Francouzský dodavatel do automobilového průmyslu vstoupil na český trh v roce 1995, dnes skupina Valeo v ČR zaměstnává na 4000 osob a v loňském roce vykázala obrat 600 mil. €. V roce 2002 zahájila projekt výstavby výzkumného a vývojového centra, ve kterém dnes na 500 inženýrů vyvíjí technologie pro autonomní řízení, autonomní parkování, prvky interiérové elektroniky jako ovládací panely v přístrojové desce a komponenty pro autoklimatizace. Investice do výzkumného centra, které otevřelo své brány v nové podobě v roce 2017, doposud dosáhly 600 milionů Kč. 
Další nominovaní: Saint Gobain SekuritFaiveley

Chambrelan s.r.o. (Kategorie Podnikatelský inkubátor)

Francouzský výrobce průmyslového lineárního vedení vznikl v roce 1956 v Le Havru. První forma přítomnosti na českém trhu byl obchodník na částečný úvazek z FČOK, který ho zastupoval u potencionálních českých klientů a opakovaná účast ve Francouzském pavilonu na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Po prvním úspěchu založil v roce 2006 českou pobočku, která se stala výchozím bodem pro expanzi do zemí východní Evropy. 
Chambrelan s pouhými 43 zaměstnanci dnes vyváží lineární vedení do 37 zemí světa a Česká republika spolu se Slovenskem se stala 7. nejdůležitějším trhem. To vše pouze s 1 zaměstnancem a po celých 11 let kompletní administrativně-obchodní podporou služeb Inkubátoru FČOK. Česká pobočka za poslední 4 roky zdvojnásobila obrat z 10 na 20 milionů korun. 
Další nominovaní: SFHRousselet Robatel 

RM Gastro (Kategorie Úspěch českých MSP ve Francii)

Český tvůrce a výrobce profesionálního gastrozařízení vznikl v roce 1994 a dnes s obratem 800 milionů korun zaměstnává 230 lidí. Do 50 zemí světa vyváží 60 % své produkce. Francie, centrum světové gastronomie, kde panuje vysoce konkurenční prostředí, je pro RM Gastro druhým největším exportním trhem. Nejčastějšími klienty ve Francii jsou restaurace, hotely, školní a zavodni kuchyně. 
Další nominovaní: JP SpeditionAmon & Co

Sipral (Kategorie Český design ve Francii)

Společnost Sipral je přední český dodavatel obvodových plášťů budov ze skla a lehkých kovů, jejichž technických dovedností využívají jak čeští, tak světoví architekti a designéři. Od založení v roce 1991 se obrat firmy zvedl o 1000 %. Na francouzský trh firma vstoupila v roce 2008 první realizací, o rok později tam otevřela vlastní pobočku. Mezi její hlavní realizace ve Francii patří „skleněné plachtoví“ muzea Fondation Louis Vuitton Paris architekta Franka Gehryho, dekorační mříž obchodu Louis Vuitton na obchodní třídě Champs Elysée, Evropské archeologické centrum – Saint-Léger-sous-Beuvray nebo aréna v Nanterre. 
Další nominovaní: LasvitMmcité

O DALŠÍCH NOMINOVANÝCH SPOLEČNOSTECH

Faiveley Transport Czech a.s.

Firma založená v roce 1919 průmyslníkem Louisem Faiveleyem, jehož rodina je dodnes hlavním akcionářem, dnes působí ve 24 zemích a zaměstnává 5500 lidí. Česká pobočka již od roku 1934 dodává komponenty do železničního průmyslu, například pro Škodu Transportation nebo francouzské rychlovlaky TGV. Na začátku června 2016, po 9 měsících konstrukce, otevřela nové výrobní prostory v technologickém parku VGP Plzeň. Továrna je díky investici ve výši 250 milionů korun, mimochodem jedné z nejvyšších v celé skupině za poslední roky, produktivnější, modernější a dostupnější.

Saint-Gobain Sekurit ČR s.r.o.

Francouzský výrobce automobilových skel působí v ČR od roku 1994, hlavním sídlem i výrobnou jsou Hořovice poblíž Berouna. Saint-Gobain Sekurit v loňském roce otevřel rozšířenou výrobní linku na produkci čelních automobilových skel, na které bok po boku pracují lidé a roboti. Investice ve výši 30,5 milionu korun putovaly do robotizace a zvýšení produktivity.


ROUSSELET ROBATEL

Francouzský výrobce odstředivek, sušiček a dekantérů pro strojírenství s více než 150 letou tradicí a 55 zaměstnanci vstoupil na český trh v roce 2004. Obrat celé skupiny činí 8,8 milionu eur, přičemž česká pobočka je 3. nejdůležitější po Francii a USA. Česká kancelář je také výchozím bodem pro export do dalších zemí, jako je Slovensko, Polsko, pobaltské země, Rusko, Bělorusko, Kazachstán a Uzbekistán.

SFH (La Société Forezienne Hydraulique et Pneumatique)

Strojírenská firma ze St. Étienne, založená v roce 1981, je specialistou na výrobu strojů pro recyklaci kovových třísek a řezných olejů. Na český trh vstoupila v roce 2006. Po krizi v roce 2010 společnost SFH investovala do vývoje kompletně nové řady strojů pro recyklaci kovových třísek a 1. prodaný stroj (prototyp) byl prodán právě do České republiky, a to díky obchodní podpoře FČOK. Český trh se postupem času stal jednou z nejdůležitějších exportních destinací SFH.


Amon & Co s.r.o.

Rodinná firma vyrábí od roku 1995 tapetové vzorníky. Dnes patří ke světovým leaderům ve svém segmentu a na export putuje 99 % její produkce. Po Německu je pro ni Francie druhou exportní destinaci.

JP Spedition

Firma JP Spedition je důkazem toho, že silniční nákladní doprava a spedice jsou dělat moderně a s maximálními ohledy na přání klienta. Firma se 140 zaměstnanci a 300 miliony korun obratu nabízí on-line systém sledovaní zakázek a přehled o přesném pohybu vašeho zboží, vysoké pojištěni přepravovaného zboží a samozřejmostí je i respektování ekologických norem EURO 6. Na 40 % obratu realizuje s francouzskými klienty, přičemž od počátku jeho platnosti dodržuje zákon zvaný „loi Macron“, který vyžaduje vyplácení minimální mzdy podle země, kde se zaměstnanec pohybuje.


Lasvit s.r.o.

Český výrobce luxusních designových svítidel na míru, skleněných architektonických prvků a uměleckých předmětů ze skla. Společnost vznikla v roce 2007 a o pouhých 8 let později byla otevřena i pobočka ve Francii. Hlavní realizace ve Francii: Peninsula Paris, Ritz Paris, Guerlain Spa Institut Paris, Hotel de la Paix - Reims, Hotel de Paris – Monaco.

mmcité 1 a.s.

Výrobce a dodavatel městského mobiliáře jako jsou parkové lavičky, odpadkové koše, zastávkové přístřešky či přístřešky pro parkování kol. Hlavní realizace ve Francii: projekty pro letiště v Paříži, Lyonu a Marseille, vybavení France Telecom, dlouhodobá spolupráce s obchodními řetězci LeClerc a Casino apod.