Aleksander Raczynski, GEFCO: Podnikání je jako Tetris – i když se daří, nikdy není hotovo

Přepravní a logistická společnost GEFCO působí na českém trhu od roku 2003, v automobilovém průmyslu je jedničkou na evropském trhu.

Posledních šest let vede českou pobočku Aleksander Raczynski, před dvěma lety mu přibylo také Slovensko. Pro firmu žije, nejvíce si cení kvalitního týmu talentovaných zaměstnanců a na automobilový průmysl v mnoha ohledech nedá dopustit. O novinkách v logistice, umělé inteligenci i běhání se Aleksander Raczynski podělil v rozhovoru pro časopis Contact.

 

Co považujete za svůj největší úspěch za 6 let působení v GEFCO v ČR?

Všeobecně se za měřítko úspěchu považují finanční ukazatele. Za 6 let se nám podařilo prakticky zdvojnásobit obrat, výrazně jsme také rozšířili naše klientské portfolio, na trhu jsme viditelnější, zkrátka dobře se nám daří.

Pro mě osobně je úspěch, že se nám podařilo vybudovat skvělý tým. V GEFCO jsme velmi hrdí na naše zaměstnance, máme tu mnoho talentů s potenciálem dalšího růstu v rámci firmy ať už v Česku nebo i do zahraničí. Na ně jsem hrdý.

Zachovává si GEFCO francouzskou atmosféru?

GEFCO je mezinárodní společnost s francouzským nádechem, což ji činí o to zajímavější. Jsme součástí francouzských projektů, podporujeme francouzské obchodní komory v zemích, kde působíme. Pracujeme i s dalšími značkami, než jen původní PSA, takže jsme opravdu spíše mezinárodní a nezávislí. V byznysu je potřeba být flexibilní.

Začali jste v automobilovém průmyslu, ale dnes působíte i v dalších oblastech.

Zrodili jsme se ve světě automobilového průmyslu a dnes již zajišťujeme služby prakticky pro všechny automobilky i jejich dodavatele. Tento sektor je stále nejvýznamnější oblastí našeho podnikání. Diverzifikace klientského portfolia v posledních pěti letech je ale výrazná. V současnosti pracujeme také pro výrobce oceli, elektroniky, farmaceutický, kosmetický průmysl či spotřební zboží jako je například textil. Běžně poskytujeme logistické, daňové nebo celní poradenství.

Nedávno jste začali nabízet službu vehicle remarketing, jak je úspěšná?

Již dlouhá léta pracujeme s novými vozy a přepravujeme je v celku i po částech po celé Evropě. Před několika lety jsme si ale uvědomili, jaký je potenciál ve starších vozidlech. Lidé si častěji žádají služby jako sdílení vozidel, preferují nákup ojetých vozů před novými a my jim touto službou vycházíme vstříc. Vše lze navíc obsluhovat přes aplikaci.

Vozy, které krátce sloužily například ve firmách, vyčistíme, opravíme, zkontrolujeme, upravíme dle přání zákazníka a prakticky okamžitě opět prodáme a dovezeme klientovi až domů.

Jak inovace jako elektrická auta nebo autonomní systémy ovlivňují vaše podnikání?

Autonomní vozidla by již dnes mohla sama dojet ke klientovi před dům. Otázkou zůstává, co by se mohlo stát cestou a jak by auto problém vyřešilo. Právní aspekty nejdou v tuto chvíli kupředu tak rychle, jako jde vývoj technologií.

Větší příležitost vidím v umělé inteligenci, která může ovlivňovat rozhodovací procesy uvnitř firem a spravovat některé logistické procesy. Nejprve musíme pochopit, jak umělá inteligence funguje, a také jak ji vypnout a zabránit jí v připojení ke zdroji elektřiny. Je přece inteligentní. Nesmíme opomínat ani etické a právní aspekty. Mnoho firem chce využít umělou inteligenci, aby získaly konkurenční výhodu, ale nesmíme zapomínat ani na rizika, která přináší. Pokud by fungovalo jako algoritmus, který nám pomůže vypočítat optimální trasu nebo zatížení, je to skvělé, ale co kdyby nahradila umělá inteligence mě nebo třeba doktory?

Řídíte rád?

Řídím moc rád. Mám rád auta i motorky, ale práce manažera je hlavně o lidech a Gefco mi nabízí jak skvělý tým, tak automobilové prostředí.

Jaké jsou vaše další plány na rozvoj GEFCO?

Byznys je nekonečný příběh. Je to jako Tetris – i když se vám něco podaří, tak to hned zmizí a musíte se snažit dál. Nikdy není hotovo. Obávám se, a mnohé ekonomické ukazatele to naznačují, že poměrně brzy budeme čelit zpomalení ekonomiky. Je to přirozený cyklus a my se na tuto fázi musíme připravit.

Co byste popřál GEFCO?

Aby existovalo napořád! Mám opravdu rád svou práci. Když se vracím z víkendu v Polsku a míjím cedule u našich skladů v Jažlovicích, tak jsem opravdu hrdý. Gefco kdysi bývala malá přepravní firma u Kolína, dnes jsme značka. Opravdu jsme Gefco posunuli na top level a to je náš obrovský úspěch.