COVID-19  •  Sektorové aktuality

Antivirus B prodloužen do konce roku / update 31/02/2021

Program Antivirus bude pokračovat

Vláda dnes na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) schválila prodloužení programu Antivirus do konce února. Důvodem je nepříznivá epidemická situace i dosud neukončená jednání o kurzarbeitu.

Program Antivirus je považován za jeden z nejúspěšnějších a nejlépe fungujících krizových programů vlády zejména proto, že prokazatelně pomohl udržet lidem pracovní místa. Z celkového počtu stovek tisíc podpořených zaměstnanců si práci udrželo 95 % lidí.

 

Zdroj :

---

Vláda tak navázala na prodloužení a rozšíření programu Antivirus – režim A, schválené již 14. října.

 

Režim B je určen k řešení nepřímých hospodářských dopadů pandemie COVID-19. Propukající hospodářská krize se totiž netýká výhradně těch zaměstnavatelů, jejichž zaměstnanci se ocitnou v karanténě, nebo těch, jejichž provoz byl přímo uzavřen vládními opatřeními. Vzhledem k vzájemným vazbám v dodavatelsko-odběratelských vztazích zasahují tato opatření i další sektory hospodářství. Zároveň je nutné podpořit i takové zaměstnavatele, kteří byli nuceni přechodně uzavřít své provozy pro vysokou absenci svých zaměstnanců, ať z důvodu nemocnosti, či z důvodu péče o děti při uzavření škol. I v těchto případech vznikají překážky v práci na straně zaměstnavatele, při nichž je zaměstnavatel povinen zaměstnancům vyplácet náhradu mzdy. Právě pro tyto zaměstnavatele je režim B programu Antivirus určen. Doba uznatelnosti výdajů programu Antivirus B byla prodloužena do 31. prosince 2020 bez dalších změn. Příspěvek bude tedy nadále zaměstnavatelům poskytován ve výši 60 % vyplacených náhrad mezd včetně povinných odvodů, maximálně 29 000 Kč měsíčně na zaměstnance. Režim B tak zůstává naprosto stejný, jako doposud. Nemění se ani postup pro zaměstnavatele nebo Úřady práce ČR.

 

Zdroj :