Členské aktuality  •  Víno a destiláty

Café du commerce o šumivém víně: Mon Crémant

Série setkání v prostorách členských společností FČOK pokračovala v srpnu v prodejně šumivých vín Mon Crémant nedaleko smíchovské náplavky.

Prodejnu Mon Crémant teprve letos v dubnu otevřel Denis Klinger, Francouz z Alsaska, který už 10 let žije v České republice a už více než rok se věnuje dovozu crémantu do Česka a jeho propagaci. V rámci večera Café du commerce mohli host ochutnat pět druhů těchto lahodných šumivých vín ze tří různých regionů.

Co je to Crémant?

Označení crémant popisuje jeden druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského. Crémant je značka jakosti – vyrábí se tradiční metodou, v určitých oficiálně uznaných oblastech. Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z jednoho francouzského regionu (Champagne), je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech: Crémant d’Alsace, Bourgogne, Bordeaux, Die, Jura, Savoie, Limoux a Loire.​ Alsasko a Burgundsko produkují téměř 80 % celkového množství crémantu.

Také crémant má původ v regionu Champagne. Toto označení se kdysi používalo pro šumivá vína vyráběná v Champagne, která byla méně perlivá než „plně šumivá“ vína šampaňská (šampaňské má zpravidla tlak 5–6 atmosfér, zatímco crémant obvykle méně než 4).

Ačkoli má každá apelace crémantu svá specifická pravidla pro povolené odrůdy a maximální povolené výnosy, všech osm apelací podléhá těmto společným pravidlům:

  • Sklizeň je vždy ruční
  • Hrozny se lisují buď celé či mohou být odstopkovány​.
  • Množství moštu získaného lisováním nesmí přesáhnout 100 litrů moštu na 150 kg hroznů​.
  • Druhotná fermentace (tzv. prise de mousse) musí probíhat v lahvi​.
  • Crémanty musí před odstraněním kalů (tzv. dégorgement) zrát nejméně 9 měsíců na kalech a poté další 3 měsíce před uvedením na trh​

V roce 1985 byla uzavřena dohoda, že výrobci z jiných regionů než Champagne nebudou dále používat pojem „šampaňská metoda“ (méthode champenoise) a že výrobci z Champagne se zase vzdají názvu crémant. Od tohoto roku slovo crémant označuje šumivé víno z jiných francouzských regionů než Champagne, přičemž se ale vyrábí stejnou metodou jako šampaňské. Zároveň se výroba crémantu řídí stejnými parametry jako v případě šampaňského vína, jen množství cukru nesmí překročit 50 g/l.