Ze života komory  •  Kluby

Café du commerce s Člověkem v tísni

[Translate to Tchèque:] photo café du commerce

V ateliéru Langhans si již na konci 19. století nechávaly portrétovat významné rodiny, politici či umělci. Pražské fotoateliér byl kulturním místem známým po celé Evropě.

Dnes je též kulturním stánkem a místem setkávání díky svému nájemníkovi, humanitární organizaci Člověk v tísni. Po znárodnění v roce 1948 se budova v pražské Vodičkově ulici vrátila Langhansově rodině v restituci a ti neváhali a renesanční budovu moderně a citlivě upravili za pomoci architekta Ladislava Lábuse.

Člověk v tísni pomáhá v České republice i ve světě již od roku 1992, v Langhansově paláci působí od roku 2012. V jeho sálech jsou vždy k vidění zajímavé výstavy z oblastí, kde organizace pomáhá, nabízídiskuse i filmová promítání. K nejznámějším projektům organizace patří největší filmový festival o lidských právech na světě Jeden svět. Vedle Prahy a regionů se filmy, jež mají podněcovat hlubší zamyšlení nad problémy dnešního světa, promítají i ve školách. Festival i veškerá humanitární činnost organizace v zemích jako je Sýrie nebo Barma stojí na štědrosti dárců, včetně Klubu přátel.

Mezi podporovatele organizace patří i vinařství Sonberk, jejichž Riesling a Tramín mohli ochutnat i účastníci únorového Café du commerce v paláci Langhans.