Actualités  •  Aktuality z ekonomiky  •  Sektorové aktuality  •  Členové

Česká ekonomika ztrácí dynamiku

Na přelomu roku je pravděpodobná recese

Česká ekonomika se zatím s dopady energetické krize vyrovnávala dobře. Poptávka po spotřebním a průmyslovém zboží však klesá. To by mělo vést k mezičtvrtletnímu poklesu HDP ve 4. čtvrtletí 2022 a v 1. čtvrtletí roku 2023, po němž bude následovat postupné oživení. Neočekáváme, že by HDP dosáhlo předcovidové úrovně dříve než ve 3. čtvrtletí roku 2023.

 

Inflace již možná dosáhla svého vrcholu

Vládní opatření týkající se drahých energií by měla pomoci snížit inflaci ve 4. čtvrtletí 2022. Po odeznění tohoto vlivu by však inflace měla počátkem příštího roku mírně vzrůst a po většinu roku zůstat dvouciferná. Podle našeho názoru bude 2% cíle dosaženo nejdříve koncem roku 2024.

 

ČNB podle očekávání ponechá sazby na úrovni 7 %

To naznačuje umírněná rétorika nové bankovní rady. Domníváme se, že k prvnímu snížení sazeb by mohlo dojít v polovině roku 2023, ale politicky neutrálního 3% cíle pravděpodobně nebude dosaženo dříve než koncem roku 2024.

 

Vyšší sazby na delší dobu

Domníváme se, že tržní sazby dosáhnou vrcholu v první polovině roku 2023, ale pravděpodobně zůstanou vysoké i po většinu příštího roku. K výraznějšímu poklesu by mohlo dojít, jedině až ČNB začne vracet sazby na neutrální úroveň.

 

Tlak na oslabení koruny bude pravděpodobně přetrvávat

Navzdory přítomnosti ČNB na devizovém trhu očekáváme, že koruna do konce roku oslabí na 24,85 EUR/CZK a na 25,10 EUR/CZK za rok v důsledku zhoršujících se fundamentů.