COVID-19

Další kompenzace pro živnostníky a cestovní kanceláře

Vláda v pondělí schválila i další pomoc pro živnostníky. Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat příspěvek, takzvaný kompenzační bonus, 500 korun denně, a to i zpětně. Umožnit to má novela zákona o kompenzačním bonusu. Změna se týká pouze fyzických osob – podnikatelů v úpadku. Vyplácení podpory by podle ministerstva financí měla umožnit vyjednávaná dohoda s Evropskou komisí (EK).

Podle Schillerové budou moci o příspěvek žádat i taxikáři, kteří jsou OSVČ nebo jednatelé malých s. r. o., a to i zpětně od 22. října. Stát totiž v pondělí taxislužby uznal jako mobilní provozovatele služeb. Definici vozu taxislužby jako mobilní provozovny mělo na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Kabinet v pondělí také rozšířil limit podpory pro cestovní kanceláře (CK). Program COVID – cestovní kanceláře II bude dostupnější i pro ty větší. Budou moci žádat o veřejnou podporu do limitu 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun). Dosud platil režim de minimis s omezením 200 tisíc eur (asi 5,3 milionu korun). 

 

Zdroj :