COVID-19  •  Sektorové aktuality

Francie bude rušit některá protipandemická opatření v květnu

Francie od 3. května zruší nařízení, podle kterého se lidé mohou od domova vzdálit nanejvýš deset kilometrů. Od poloviny příštího měsíce se možná začne s postupným otvíráním obchodů, restaurací nebo kulturních zařízení. Noční zákaz vycházení od 19.00 zatím zůstává v platnosti. Rozvolňování opatření proti covidové pandemii ve čtvrtek upřesnil francouzský premiér Jean Castex. 

Castex ve čtvrtek podle agentury Reuters potvrdil, že omezení domácího cestování padnou po prvním květnovém víkendu. Na přelomu dubna a května se začnou otvírat také školy: základní a mateřské, jak bylo už dříve avizováno, 26. dubna a střední 3. května. Půjde tak o první kroky směrem k uvolnění stávajícího třetího lockdownu, který byl na nejméně měsíc vyhlášen na začátku dubna. 

Kromě toho by podle Castexe mohly kolem poloviny května otevřít některé obchody, bary, restaurace a kulturní zařízení. 

Podle Castexe se už situace pomalu lepší a počet lidí na jednotkách intenzivní péče je už několik dní stabilní. Aktuálně je však covidových pacientů 5981, což je druhý nejvyšší počet v tomto roce. 

Nově nakažených ve čtvrtek Francie evidovala 34 318, což je o 4,25 procenta více než před týdnem. Zároveň jde ale o nejmírnější nárůst od 13. března. Pohyblivý sedmidenní průměr denních nárůstů klesl poprvé od 23. března pod 32 000. 

„Zdá se, že vrchol třetí vlny nákazy je za námi,“ řekl Castex na čtvrteční tiskové konferenci. Dobře podle něj postupuje také očkovací kampaň; do poloviny května by mělo být naočkováno 20 milionů z přibližně 68 milionů obyvatel a do poloviny června 30 milionů. 

Vstup na území Francie pro osoby starší 11 let cestující z evropských zemí je podmíněn předložením negativního PCR testu, ne staršího než 72 hodin před odletem. Všichni cestující musí také mít vyplněné prohlášení, že nemají žádné příznaky infekce virem covid-19, a že nebyli v kontaktu s potvrzeným případem covid-19 posledních čtrnáct dnů před cestou.  

Tato povinnost se týká všech druhů cestování (silniční, železniční, námořní a letecké dopravy). Od této povinnosti jsou osvobozeni silniční dopravci, příhraniční pracovníci a obyvatelé příhraničních oblastí v okruhu do 30 km od jejich domova. 

 

Zdroje :