COVID-19  •  Sektorové aktuality

Francie: podmínky pro znovuotevření a covid pas

19. května budou moci znovu otevřít zahrádky kaváren, barů a restaurací po celé Francii, maximálně šesti hosty u stolu9. června budou provozovatelé smět otevřít i vnitřní prostoryovšem jen polovinu kapacity. Návrh zákona o „covid pasu“ byl dolní komorou parlamentu zamítnut z důvodu existujících rozdílů v průběhu epidemiologické situace. 

Podmínky 

Provozovatelé doufali, že tam, kde budou zdravotní ukazatele příznivější, bude možné otevřít bez omezení kapacity na polovinu. Takové omezení by je totiž vážně znevýhodnilo, neboť pouze 40 % těchto zařízení má zahrádku, a navíc zahraniční turisté, stejně jako obchodní klientela, se ještě toto léto nevrátí. 

Všechny obchody, včetně obchodních center a obchodů, které neprodávají tzv. nezbytné zboží, budou moci znovu otevřít 19. května při zachování omezení na maximálně 1 osobu na 8 metrů čtverečních, které již ve většině obchodů platí. 

Od 9. června bude do obchodů smět dvakrát tolik zákazníků, tedy 1 osoba na 4 metry čtvereční. Tento limit bude platit jen do 30. června. 

„Zdravotní pas“ odmítnutý dolní komorou parlamentu  

I když v pondělí 10. května 2021 poslanci v souvislosti s uvolňováním omezení podle návrhu zákona o překonání zdravotní krize schválili zavedení „zdravotního pasu“, dolní komora francouzského parlamentu návrh zákona nakonec zamítla. Tento průkaz by měl v první řadě umožnit cestování do nebo ze zahraničí a také umožnit lidem vstup na určitá místa nebo akce. Francouzský předseda vlády Jean Castex objasnil, že poslancům nevadila myšlenka „zdravotního pasu“ jako takového, ale že důvodem pro odmítnutí byly rozdíly v průběhu epidemiologické situace. 

Co je to „zdravotní pas“? 

Smyslem stěžejního opatření textu týkajícího se překonání zdravotní krize bylo reagovat na stále existující nebezpečí spojené s epidemií Covid-19. Tento „pas“ by měl především umožnit každému cestovat do zahraničí nebo se vrátit na francouzskou půdu. Kromě toho by umožnil vstup na akce s velkým množství lidí nebo na určitá místa, kam se bude smět jen po předložení negativního výsledku testu, dokladu o očkování nebo potvrzení o prodělání infekce koronaviru

Zdroje: