Actualités  •  Členské aktuality

Jak najít toho správného fotografa/video tvůrce pro Vaši firmu (praktické tipy od fulltime foto/videomakera)

Máte úkol…

Ve Vaší společnosti jste ten/ta, kdo má na starosti, aby byla firma, její produkty,    služby a lidi vidět díky fotkám a/nebo videu v online prostoru.

Plánujete kampaň a už teď víte, že pro Váš další produkt nebo novou službu potřebujete fotky a videa. Nebo jen potřebujete zaznamenat působení Vaší firmy na významné konferenci či události a snímky pořízené nejnovějším smartphone už nekorespondují s kvalitou kterou se chcete prezentovat. Nebo jen s online začínáte a působení firmy v tomhle prostoru chcete díky videím povýšit na novou úroveň…

Ve zkratce – potřebujete najít dobrého fotografa/kameramana. Aktuálně nikoho nemáte, nebo jste měli ale nebyli spokojeni. 

Začínáte tedy hledat a nejdřív zjišťujete, že to nebude tak hrozný, jak jste si mysleli – zjistili jste, že brácha od kolegy v práci taky fotí a točí, sourozenec dalšího kolegy taky, facebook je plný fotografů s hezkými fotky a když hledáte v internetovém vyhledávači, vidíte profily desítek, ak ne stovek video tvůrců. Tak, stačí si jen vybrat, ne.

 

Jenže…

Realita je taková, že, dnes fotí a točí videa každý, kdo si koupí lepší foťák.  Ani nemusí mít webové stránky, postačují profily na sociálních sítích a pár náhodných příspěvků které se ztrácí v moři soukromých příspěvcích a selfie z dovolených. Zjišťujete, že začíná být docela obtížné si vybrat z tolika lidí. Jeden dělá tohle, ale nedělá tohle, jeden nemá čas, další má nedostatek informací v profilu, další má hezká videa, no mimo Váš obor, další zastupuje kreativní agenturu se sídlem v lukrativních částech Vašeho města (co se taky promítá do ceny), další, už když jste se ozvali, nereaguje na základní poptávku od Vás, a tak dále a tak dále…

 

A tak…

Se prostě nějak rozhodnete. Vždyť jde jen o fotky a video. Žádná raketová věda. Většinou dostanete doporučení, pokud se v teamu ptáte. Ideálně od kolegy, kterého kámoš je nadšenec a dělá fakt hustý videa. Dělá to po práci a o víkendu ale je dobrý. Jen… Jen bohužel nemá zkušenosti zrovna s tím, co potřebujete. Ale to určitě zvládne!  Nebo se rozhodnete vybrat si toho, koho videa se Vám líbí, přičemž je to, bohužel, Vaše jediné, kritérium. A tak se domluvíte na spolupráci – vše jde překvapivě rychle, bez nějakých otázek a zbytečného povídaní kolem na začátku. Vše je na začátku jasný. Probíhá focení/natáčení a Vy máte tu a tam pocit že to není ono, ale říkáte si: „dobře“. To se nějak udělá, to bude dobrý. Po dlouhé době (kvalitní tvůrci předse nemají čas a dělají více zakázek naráz, takže klidně čekáte na reportáž z události týdny až měsíc), dostáváte náhled videa/fotek a … No...nějak to neodpovídá Vaším potřebám a představám. Ne že by fotky a video nebylo hezké, to je. Jen… Jen tam chybí tam ty pro Vás/ Vaši firmu podstatné věci – záběr na důležitý detail produktu, chybějící záběr na hlavního partnera Vaší firmy na konferenci, nebo to celý má jinou pointu, než jste si představovali. K tomu všemu komunikace začíná váznout a pár týdnů/měsíců po natáčení slevujete ze svých nároků a prosíte tvůrce alespoň o dodání nějaké verze, protože už jste v zpoždění s plánovanou kampaní propagace produktu nebo služby, která se bez fotek a videa neobejde. No a pokud šlo o reportáž z akce, kterou jste pro své obchodní partnery a zákazníky organizovali měsíce (a pro zachycení atmosféry najali fotografa/kameramana), vidět video po měsíci je jako připomínat si, co se dělo před rokem – prostě přicházíte o to kouzlo umocnit dobré pocity účastníku bezprostředně po tom, co si akci užili. 

 

No a co s tím?

Pokud hledáte fotografa/kameramana pro konkrétní potřeby firmy, a chcete si dobře vybrat, doporučuji se soustředit na tyhle oblasti:

 

  • Úroveň a profesionalita komunikace 

Má působit od prvního momentu profesionálně, komunikuje stručně a  jasně a průbežně. I v lidské rovině z něho máte dobrý pocit a „sedí Vám“. 

 

  • Relevantní reference 

Každá oblast (produktová fotografie/video, reportáž, interview, instruktážní video) je samostatná disciplína která má svoje specifika a nároky a pokud chcete aby byla spolupráce efektivní, je dobré když má tvůrce v referencích video, které v principu odpovídá Vaším potřebám. Jinak řečeno: Už něco podobného dělal.

 

  • Tvůrce má vlastní techniku a nejlépe 2x 

Nejen kamery ale i příslušenství pro svícení a kvalitní zvuk (Jen doplním, že to neplatí v každém projektu - povinnost, aby tvůrce veškerou techniku vždy vlastnil - Pro větší projekty je naopak dobré si techniku pronajímat a běžně se to tak dělá. Ale to se bavíme o skutečně velkých produkcích, kde je cena za video 100.000 Kč a výš... Pokud jde o pokrytí většiny potřeb firem, vlastní technika umožňuje větší flexibilitu při dodání – tvůrce, a tedy i Vy, nejste termínově závislý na tom, kdy je která technika v půjčovně volná

 

  • Průběh vyjasnění si zadání

Je nejdůležitější část průběhu spolupráce - Musíte mít pocit že, otázky jsou dobře míněny, jsou k věci a že nad tím tvůrce přemýšlí a domýšlí detaily - zajímá se o účel videa, co má doručit za správu, jaká je cílová skupina, typy záběrů, které tam musí být, hudební podkres a speciální efekty a termín dodání

 

  • Nabídka 

Dokáže dát konkrétní, transparentní nabídku, protože podobnou věc už dělal ale taky vymezit nutnou Vaši součinnost a definovat předpoklady. Pokud je příliš vágní nebo tam není jasný závazek, je něco špatně a znamená to, že s tím prostě nemá tolik zkušeností.

 

  • Průběh dodání

Dodává načas v domluveném termínu, průběžně komunikuje a žádá si vstupy, pokud jsou potřeba

 

Proč tomu máte věřit?

Protože když jsem ještě působil jako manažer a později ředitel IT firmy, zažíval jsem tyhle situace s dodavateli, včetně fotografů a kameramanů pravidelně. Když jsem si pak dopřál karierní přestávku a později se spontánně rozhodl nepokračovat v kariéře vrcholového managmentu v IT a místo toho povýšit své hobby - focení a natáčení na plný úvazek a můj jediný zdroj obživy, rozhodl jsem se to dělat tak, aby mě to bavilo a dávalo smysl i pro mé zákazníky.

Moje fotky a video jsou výsledkem spojením nadšení pro tvorbu a zkušeností z marketingu a komunikaci s lidmi.  

Fotím především business portréty, lidi při práci, produkty, firemní události a akce. Natáčím to, co firma typicky potřebuje – rozhovory, instruktážní videa, promo videa produktu/služby nebo reportáže z akcií.

Moje služby nejsou nejlevnější.  To proto, že dodávám vysoce kvalitní výstupy, spolupráce se mnou vyžaduje minimální režii a dodávám rychle tam, kde je to potřeba (typicky reportáže z událostí). K tomu používám vlastní filmovou a kompletního příslušenství (světla, audio, akční kamery, drony, pozadí pro focení nebo klíčování a podobně).

Ukázky mé práce a kontakt jsou na mojí webové stránce ivanholko.com

Věřím, že Vám alespoň některé tipy pomohli a pokud se s něčím v článku ztotožňujete, a právě teď hledáte fotografa a/nebo kameramana, ozvěte se.

Ivan Holko

 

CONTACT

 

Níže naleznete práci Ivana Holka pro Francouzsko-českou obchodní komoru: