Ze života komory

Letní Letná: Milostný vztah plný akrobacie

V kulisách cirkusového šapitó se před očima pětistovky diváků rozvíjí milostný příběh dvou mladých lidí.

Seznámení v práci, květiny, polibky, děti, manželské neshody a usmíření. To vše se však odehrává ve vzduchu, v akrobatických číslech, ve skocích a v dokonale okouzlující choreografii plné humoru, za doprovodu živé hudby. Francouzský soubor Akoreacro přivezl do Prahy čerstvou novinku Dans ton cœur (Ve tvém srdci), kterou na Letní Letné předvedl v evropské premiéře.

Francie patří ke světové špičce nového cirkusu a akrobatického umění a čtyři soubory, které se letos představí na festivalu Letní Letná, to jen potvrzují. Většina představení je vyprodaných, před šapitó se stojí fronty a umělci sklízejí nekonečné ovace ve stoje. To platilo i pro představení Dans ton cœur, na které své členy pozvala Francouzsko-česká obchodní komora.

Soubor Akoreacro, který není v Praze poprvé, se představil ve složení jediná žena a desítka mužů. Právě kolem oné ženy se točí velká část příběhu, ale také akrobatických prvků. Žena létá vzduchem, stoupá k výšinám po pažích i hlavách mužů. Velmi originální součástí představení je i několik elektrospotřebičů a tak například v jednu chvíli chodí po šapitó pračka, ze které koukají nohy v červených kalhotách, lednice se zase stane odrazovým můstkem pro lety těsně pod špičku stanu. Rytmus představení dodává živá hudba, saxofonista, klávesák i bubeník také šplhají do několikametrové výšky a stávají se plnohodnotnou součástí akrobatického souboru.

Další kulturní akcí na programu FČOK bude klavírní koncert sester Labèque 3. listopadu v Rudolfinu.