COVID-19  •  Sektorové aktuality

Menší ubytovací provozy dnes mohou naposledy žádat o dotaci

Provozovatelé tzv. individuálních ubytovacích zařízení (IUZ) mají dnes poslední možnost požádat o podporu z programu COVID ubytování. Žádosti mohli podávat od 8. února. 

Ubytovatelé v soukromí, malé penziony či apartmány mají nárok na 200 korun na pokoj za 78 dnů nuceného uzavření kvůli druhé vlně pandemie koronaviru. Na pomoc je pro ně připraveno půl miliardy korun. Žádosti přijímá Státní fond podpory investic, nezbytný formulář a další informace pro zájemce o dotaci má zveřejněné na svém webu

Drobní ubytovatelé, kteří mají pro hosty k dispozici pět a více pokojů a nejvýše devět lůžek nebo čtyři a méně pokoje a neomezený počet lůžek k 26. březnu podali 2787 žádostí za přibližně 165,7 milionu korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které program připravilo, by mělo tento týden začít první schválené žádosti proplácet. 

Program COVID ubytování se vztahuje k období od 22. října do 22. ledna. Není do něj započtený termín 3. až 17. prosince, kdy hotely, penziony a další podobné provozy mohly fungovat v běžném režimu. Momentálně mohou ubytovávat hosty jen za služebním účelem a lidi cestující za lékařem.

O podporu z programu COVID ubytování mohou dále žádat provozovatelé hromadných ubytovacích zařízení, MMR příjem žádostí prodloužilo do 29. dubna. Původně měl také dnes skončit. Resort ale zvýšil limit, který může jeden žadatel podle rozhodnutí Evropské komise čerpat z veřejné podpory, z 800.000 eur (asi 21 mil. Kč) na 1,8 mil. eur (asi 47 mil. Kč). Zároveň rozšířil okruh žadatelů o chatové osady a kempy. 

Zdroj: https://eurozpravy.cz/ekonomika/ceska-republika/mensi-ubytovaci-provozy-dnes-mohou-naposledy-zadat-o-dotaci.cdad8155/